Kako do bržeg napretka u dijalogu Beograda i Prištine?

Bez obzira na to što Brisel tvrdi da mu od Prištine nisu stigli novi uslovi za nastavak dijaloga, Beograd još ne zna kada će otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Unijom. Ministar Ivica Dačić poručuje da su netačni navodi da Srbija nije otvorila nova poglavlja u oktobru zbog Rusije. Ključan je dijalog sa Prištinom – ako do napretka dođe, poglavlja će, očekuje, biti otvorena u decembru.

Mogućeg termina za otvaranje poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom još nema. U međuvremenu, kao prepreku na evropskom putu pojedini mediji i političari stavljaju Rusiju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da napredak ka EU zavisi od poglavlja 23 i 24, kao i kod drugih zemalja, ali u našem slučaju i od poglavlja 35.

"Ako nema napretka u dijalogu, naše napredovanje u pregovorima sa EU se usporava ili suspenduje. Na žalost, ali je tako. Zato govorim da su laži da to zavisi od našeg odnosa prema Rusiji", kaže ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Zemlje članice otvaranje poglavlja uslovljavaju napretkom u razgovorima sa Prištinom, ne i, kaže, usklađivanjem spoljne politike sa onom u Uniji.

"Zar je moguće da neko misli da Srbija treba da uvede sankcije onome ko treba da glasa, odnosno da stavi veto na prijem Kosova u UN? Pa taj ko to misli ili misli da smo mi glupi ili da radimo za nekog drugog", kaže Dačić.

Hašim Tači tvrdi da se događaji prikazuju gorima nego što jesu, a da politika ide ka normalizaciji pregovora. Prištinska strana demantuje da su uslovi za dijalog, poput garancije da će Beograd priznati Kosovo i uspostavljanje granice između Srbije i Kosova – novi. Beogradu ti uslovi, i kao stari, ostaju neprihvatljivi, mada je opredeljen za dijalog. Priština opstruira razgovore – stav je direktora Kancelarije za KiM. Isti je stav i predsednika države.

"Srbija ne želi da prekine dijalog, da ostavi Srbe na KiM bez ikakvog uticaja Srbije na milost i nemilost nekakvoj novoj državi koja treba da dobije punu promociju. Srbija će insistirati kod neutralnih partnera, Brisela, da se uzdrže od takvih zahteva ili da kažu da li su spremni da prekinu dijalog, pošto bi Srbija bila primorana da povlači druge poteze", kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U iščekivanju novih dogovora, nema primene starih.

"Čujem stalno izjave i deklarativno ispoljavenje stava na spremnost da se formira ZSO, da treba da se uradi sve ono što je dogovoreno, ali konkretnih, administrativnih odluka na sednici vlade, ni odluka na drugim važnim mestima, još nema", kaže zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Kosovski Srbi pozivaju Evropsku uniju, posrednika u dijalogu, da utiče na kosovske Albance da se pregovarački proces otkoči. Mera uspeha dijaloga čuće se 9. novembra, kada će Evropska komisija objaviti godišnji izveštaj o napretku Srbije u pregovorima.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се