Odbačen predlog Srpske liste za zakon o "Trepči"

Kosovski ustavni sud odlučio je da odbaci zahtev liste "Srpska" za zakon o Trepči, prenose elektronski mediji u Prištini na albanskom jeziku.

Portal Koha, pozivajući se na izvore iz Ustavnog suda, navodi da je pet sudija odlučilo da odbaci zahtev, a samo jedan je bio za to da se odobri zahtev liste "Srpska".

Takođe, prenosi ovaj portal, odluka Ustavnog suda biće saopštena sledeće nedelje.

Sredinom ovog meseca poslanici Srpske liste predali su kosovskom ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti zakona o Trepči, koji je usvojen u kosovskoj skupštini.

Šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić je nakon predaje zahteva rekao da su prekršene mnoge procedure, a trebalo je da budu u skladu sa kosovskim ustavom.

"Usvajanjem zakona o 'Trepči' nisu poštovani vitalni interesi srpskog naroda, zbog čega je zakon o Trepči morao da bude razmatran. Zakon o Trepči nije razmatrala ni komisija za zajednice, pri čemu je opet prekršen ustav, a nije ni pružena mogućnost da zakon bude razmatran kroz konsultativno veće za zajednice, čime je prekršen ustav u članu 60", rekao je Simić novinarima ispred sedišta ustavnog suda.

Simić smatra da su prekršena prava srpskog naroda koji živi na Kosovu, zbog čega je pozvao na odgovornost kosovske institucije, jer su prekršile i član 58 ustava koji se tiče manjinskih zajednica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи