Podrška Švedske za otvaranje novih poglavlja

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Švedske Janom Lundinom o procesu evropskih integracija i donatorskoj razvojnoj pomoći, a ambasador je ukazao na podršku svoje zemlje Srbiji za otvaranje novih poglavlja do kraja godine, posebno poglavlja 5.

Sagovornici su se složili da bilateralne odnose karakteriše uzlazni trend, čemu je doprinela i nedavna poseta premijera Švedske Srbiji.

Takođe, ocenili su i da ima prostora za njihovo dalje unapređenje.

Ministarka i ambasador saglasni su da napredovanje u procesu evropskih integracija i otvaranje poglavlja treba da bude zasnovano na osnovu ispunjenosti dogovorenih kriterijuma.

Joksimovićeva je zahvalila na kontinuiranoj podršci Švedske evropskom putu Srbije, na zastupanju politike proširenja EU i stavu da normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba pratiti kroz poglavlje 35, kako pregovarački proces ne bi bio usporen.

Ministarka je istakla da poglavlje 35 nije zamena za dijalog već monitorni mehanizam za implementaciju postignutih dogovora u dijalogu.

Ambasador je rekao da će Švedska i dalje da pruža podršku evropskim integracijama Srbije i otvaranju novih poglavlja do kraja godine, posebno poglavlju 5.

Joksimovićeva je naglasila da je poglavlje 5, koje se tiče javnih nabavki, važno zbog nastavka i jačanja borbe protiv korupcije, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Govoreći o bilateralnoj razvojnoj pomoći, ministarka je istakla da je pomoć Švedske koja je usmerena na unapređenje važnih oblasti, poput vladavine prava, reforme javne uprave, do zaštite životne sredine, gde je Švedska i najznačajniji bilateralni donator, za Srbiju veoma značajna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво