Nikolić: Odnosi sa Albancima na najnižoj tački

Pokrenuli smo suštinske razgovore sa Albancima, nadajući se da će to omogućiti bolji život za sve ljude na Kosovu i Metohiji i kako bismo se dogovorili šta treba raditi u budućnosti, ali su naši odnosi sada na najnižoj tački, jer prištinske vlasti pokušavaju da prisvoje našu imovinu u pokrajini, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je za televizijsku stanicu Raša tudej rekao da bi, da je lako priznati nezavisnost Kosova "Evropska unija rekla – mi to tako vidimo", ali ne može, jer pet članica EU ne priznaje tu nezavisnost.

"Mi smo prijatelji sa mnogo zemalja EU, ali tih pet država nije odlučilo da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije samo zato što smo prijatelji. One znaju da bi mogle da se suoče sa istim problemom i priznavanje Kosova bi ih dovelo u situaciju da se bore za sopstveni suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Nikolić.

Srbija, posebno od 2012. godine, nikada više neće dati saglasnost da Albanci obavljaju dužnosti kao lokalna vlast, policija i pravosuđe na severu Kosova i Metohije. Ima i nekoliko srpskih enklava, ali one nemaju uticaj na postavljanje zvaničnika koji dolaze iz Prištine, rekao je Nikolić.

Predsednik je podsetio na pokretanje dijaloga sa Prištinom, ali je ukazao da su Albanci jasno zahtevali nezavisnost, da je EU namerna da im pomogne i da zato nije bilo dogovora.

"Sada su nam Ujedinjene nacije jedini štit, naša jedina zaštita. Savet bezbednosti je telo UN koje nikada neće podržati ideju nezavisnosti Kosova i Metohije", naglasio je Nikolić.

Naglasio je da Srbija ima veliki problem sa pitanjem Kosova i Metohije, što utiče na odnose sa EU.

"Unija zna da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova. Nijedan zvaničnik EU nikada nije rekao da ćemo morati to da učinimo, ali Evropski parlament, koji se pita o našem članstvu u Uniji, neprestano govori da nas nikada neće pustiti u članstvo dok ne usvojimo neku vrstu pravno obavezujućeg ugovora sa Kosovom i Metohijom", rekao je Nikolić.

Nikolić pretpostavlja da to znači razgraničenje i prijateljske, dobrosusedske odnose.

Upitan o migrantskoj krizi, Nikolić je rekao da Srbiji nije potrebna pomoć, ali da očekuje plan EU za rešavanje te krize.

Kaže da je jasno da članice EU nemaju zajedničku politiku o pitanjima koja se tiču migrantske krize ili priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Ne treba nam nikakva pomoć - samo moramo da znamo koliko dugo će oni prihvatati migrante i kada će to prestati da čine, kako bismo i mi mogli da prestanemo da ih primamo, ali nećemo podizati ograde i zidove", poručio je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanje o zajedničkoj politici zemalja EU, Nikolić je poručio da je Srbija u ozbiljnim pregovorima sa EU i spremna je da se uskladi sa uslovima u 34 pregovaračka poglavlja.

"Ima mnogo smernica koje bismo bili srećni da primenimo u Srbiji, ali imamo i ozbiljnih razlika u nekim izjavama. Šta to znači? Kada postanete članica EU, to znači da neko drugi određuje vašu spoljnu politiku", objasnio je Nikolić.

Srbija to ne može da dozvoli zato što je jedna od malo kandidata sa vrlo snažnom i nezavisnom spoljnom politikom, rekao je Nikolić i ocenio da se možda neke druge zemlje osećaju dobro sa takvim limitima jer su se uvek sa njima suočavale.

Srbija je, međutim, uvek bila slobodna zemlja, nikada nije pripadala ni Istoku ni Zapadu, ali je uvek sa svima imala dobre prijateljske odnose, rekao je Nikolić.

"Želimo da održimo takve odnose i niko ne može da nam govori šta da radimo i ne možemo ugroziti budućnost svoje dece i građana ako EU odluči da na primer, objavi rat zemlji koja nije članica Unije", rekao je Nikolić.

Sa druge strane, upitao je predsednik, šta znači "zajednička politika"?

"Ako EU odluči da je Kosovo i Metohija država, da li će to Srbija priznati kao članica EU? To se nikada neće dogoditi, čak ni po cenu članstva u EU", poručio je Nikolić.

Nikolić je rekao da EU odlučuje da li će Srbija biti njena članica ili ne, ali jedino na čemu insistira Beograd je da ne želi članstvo u NATO-u i da niko ga neće ubediti u drugačiji stav.

Nikolić je istakao i da je Srbija uvek bila prijatelj Rusije i nikada neće prema njoj učiniti bilo šta neprijateljski.

"Ne postoji način da naškodimo Rusiji, a trebalo bi 500 godina da Rusija oseti sankcije Srbije. Gde bi nas to dovelo? Samo bismo izgubili obraz i ugrozili odnose sa Rusijom", zaključio je Nikolić.

"Hrvatska ne može da spreči Srbiju da postane članica EU"

Predsednik Nikolić je rekao da, ukoliko Srbija postigne dogovor sa ključnim članicama EU, nijedna od malih zemlja neće moći da zaustavi proces integracija Srbije ili da ide protiv EU.

Nikolić je rekao da Hrvatska ne može da spreči Srbiju da postane članica Unije i istakao da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom.

"Nema razloga za svađu sa Hrvatskom. Zašto bi to radili? Sukob može samo da služi za domaću politiku. Imali su izbore, pa su političari morali da naprave da izgleda kao da štite Hrvatsku od Srbije", rekao je Nikolić.

Poručio je da Srbija nikada više neće ratovati s Hrvatskom, jer bi to značilo ratovanje s NATO-om.

"NATO je jači od nas, a mi ne želimo da ugrozimo živote naših ljudi", rekao je Nikolić.

Ako se Hrvatska bude ponašala razumno, imaćemo dobre odnose, a ako ne, imaćemo zahladnele odnose, poručio je Nikolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво