Priština, senka rezolucije nad ratnim zločinima OVK

Reagujući na drugostepenu presudu "Dreničkoj grupi", osuđenoj na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina, poslanici kosovske skupštine usvojili su u nacrt rezolucije o zaštiti vrednosti borbe bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Međunarodni zvaničnici oštro protiv ovakvog poteza parlamenta.

U toj grupi osuđenih su bivši komandant Glavnog štaba OVK Sulejman Selimi, komandant operativne zone OVK u Drenici Sami Ljuštaku i još desetak pripadnika te organizacije, među kojima su i predsednici opština Srbica i Glogovac i pojedini poslanici u kosovskoj skupštini.

Svi osuđeni su istovremeno i istaknuti članovi vladajuće Demokratske partije Kosova, koja je inicirala raspravu i usvajanje nacrta rezolucije.

Predlog rezolucije, pored DPK, podržali su i poslanici Demokratskog saveza, Alijanse za budućnost i Inicijative za Kosovo. Poslanici pokreta "Samoopredeljenje" uzdržali su se od glasanja. Zahtevali su da se rezolucijom pokrene promena ustava, i uvođenje preambule o zaštiti vrednosti borbe OVK.

Usvojenim predlogom rezolucije, kosovska skupština se obavezuje da će u roku od šest meseci usvojiti Zakon o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova i njene borbe za oslobođenje.

Pokretanje rasprave u kosovskoj skupštini zbog presude "Dreničkoj grupi" naišlo je na protivljenje međunarodnih misija na Kosovu i pravosudnih tela, koji su pozvali članove parlamenta da se uzdrže od komentarisanja sudskih odluka i mešanja u rad pravosuđa, koje je, po zakonima, nezavisno i nepristrasno.

Iz američke ambasade u Prištini, poslanicima je poručeno da respektuju odluke pravosudnih institucija i princip da su pred zakonom svi jednaki, što je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo.

Sudsko veće u Severnoj Mitrovici je maja 2015. godine osudilo Sulejmana Selimija na osam godina zatvora, a Jahira i Zećira Demakua i Isnija Tačija na sedam godina, zbog okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajućeg i degradirajućeg ponašanja nad građanima albanske nacionalnosti.

U optužnici u predmetu "Drenica 2" je navedeno postojanje pritvorskog centra OVK u kojem su zlostavljani civili u avgustu i septembru 1998. godine.

Za krivično delo maltretiranja zatvorenika na po tri godine zatvora su osuđeni Agim, Baškim, Driton i Sulejman Demaj i Fadilj i Nedždat Demaku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво