Nikolić: Srbija je blizu crvene linije koju ne sme da pređe

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da će Vlada Srbije imati njegovu bezrezervnu podršku ako uslove koje je Priština postavila za nastavak dijaloga odbaci kao besmislene, pišu Večernje novosti.

"Na Vladi je da povodom poslednjih poteza Prištine zauzme stav i iznese ga, a imaće moju bezrezervnu podršku ako ove 'zahteve' odbaci kao besmislene", rekao je Nikolić za taj list.

Naveo je da su u privremenim institucijama u Prištini netačno procenili kako je došlo vreme za postavljanje uslova bez kojih se ne može dalje u pregovorima.

"Pa i sama Evropska unija se uzdržava od postavljanja uslova čije bi prihvatanje značilo i prihvatanje nezavisnosti južne srpske pokrajine", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao i da je bio u pravu kada je procenio da je Srbija u pregovorima veoma blizu crvenoj liniji koju ne sme da pređe "ako poštuje svoju državu i njen ustav".

"Albanci pregovore koriste kako bi im Srbija prenela što više prava, a ako ne ide, onda mimo pregovora, bilateralno, traže prijem i članstvo u organizacijama koje bi trebalo da budu organizacije država", dodao je predsednik.

Nikolić je ocenio i da to nije osnov za iskreno pregovaranje.

Mediji u Beogradu su preneli da Priština ima četiri nova zahteva za Beograd. Međutim, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je izjavila da Priština nije postavila uslove Srbiji, već da je dokument o kojem se govori u Beogradu predat Briselu 2014. godine, u okviru dogovora o temama o kojima će se razgovarati tokom dijaloga.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da se u Skupštini Srbije do kraja ove godine održi sednica o uslovljavanjima s kosovske strane u sprovođenju Briselskog sporazuma.

Vučić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini saglasili su se u telefonskom razgovoru da je neophodno u najkraćem roku sprovesti sporazume Beograda i Prištine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи