Kosovski poslanik traži da se Tači proglasi izdajnikom

Poslanik Incijative za Kosovo Zafir Beriša danas je na sednici skupštine zatražio da kosovski predsednik Hašim Tači bude proglašen izdajnikom.

"Tači je odgovoran za devalviranje oslobodilačkog rata", rekao je Beriša na sednici povodom potvrđivanja presuda u slučaju "Drenica 2", u kojem su bivši članovi takozvane "Oslobodilačke vojske Kosova" osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, prenosi Kosovo pres.

Prištinska štampa navodi da skupština raspravlja o "vrednostima OVK" u svetlu presuda.

Redžep Selimi iz Samoopredeljenja uputio je na istoj sednici kritike poslanicima koji su glasali za osnivanje Specijalnog suda.

"Vi ste glasali za Specijalni sud i nastavak mandata Euleksu, a sada se bunite zbog presude Euleksovih sudija, i ronite 'krokodilske suze'", rekao je Selimi.

Zahtev za održavanje sednice pokrenula je Demokratska partija Kosova (DPK) koji je podržalo 40 poslanika.

DPK Hašima Tačija u saopštenju navodi da i dalje "veruje u nevinost boraca i u borbu OVK", kao i da je ceo proces slučaja "Drenica 2" bio "pokušaj negiranja naših uzvišenih vrednosti i kažnjavanje visoko rangiranih ličnosti".

Kancelarija Evropske unije u Prištini apelovala je ranije danas na zvaničnike i poslanike kosovske skupštine da se uzdrže od poziva koji osporavaju odluke sudova.

"Izabrani zvaničnici i javne ličnosti uključujući poslanike trebalo bi da se uzdrže od poziva koje dovode u pitanje odluke suda zato što primena vladavine prava zahteva bezuslovno poštovanje sudskih odluka i podele vlasti", kaže se u saopštenju EU.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je u ponedeljak presudu optuženima za ratne zločine u tom slučaju, a jedino je Sulejmanu Selimiju smanjena kazna.

Sudsko veće u Severnoj Mitrovici je maja 2015. osudilo Sulejmana Selimija na osam godina zatvora, a Jahira i Zećira Demakua i Isnija Tačija na sedam godina, zbog okrutnog postupanja, mučenja i ponižavajućeg i degradirajućeg ponašanja nad građanima albanske nacionalnosti.

U optužnici u predmetu "Drenica 2" je navedeno postojanje pritvorskog centra OVK u kojem su zlostavljani civili u avgustu i septembru 1998. godine.

Za krivično delo maltretiranja zatvorenika na po tri godine zatvora su osuđeni Agim, Baškim, Driton i Sulejman Demaj i Fadilj i Nedždat Demaku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво