Vučić i Mogerini: Neophodno primeniti sporazum iz Brisela u što kraćem roku

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini saglasili su se da je neophodno u najkraćem roku implementirati sporazume koje su Beograd i Priština postigli u Briselu.

U telefonskom razgovoru Aleksandra Vučića i Federike Mogerini konstatovano je da implementacija sporazuma u Briselu predstavlja osnovni uslov za nastavak dijaloga i po drugim važnim temama.

Premijer Vučić i Mogerinijeva su se saglasili i da je nastavak evropskog puta Srbije od suštinskog značaja ne samo za političku već i za ekonomsku budućnost Srbije.

Iz Evropske službe za spoljne poslove je saopšteno da su se "saglasili da je neophodna brza primena svih postignutih dogovora Beograda i Prištine, zarad dobrobiti naroda. Istovremeno oni dele i mišljenje da je uspešan nastavak dijaloga neophodan za ceo region".

Premijer Vučić je razgovor sa Mogerinijevom najavio ranije danas, nakon što je Priština ispostavila uslove koje Srbija mora da ispuni da bi dijalog Beograda i Prištine u Briselu bio nastavljen.

Vučić je tada rekao da neko u Prištini ne želi da čuje, "a kamoli da razume našu argumentaciju da je Srbija opredeljena za dijalog i za postizanje kompromisa". Poruke iz Prištine su, prema njegovim rečima, potpuno neverovatne i pokazuju da neko tamo ne želi dijalog.

U međuvremenu je u Evropskoj komisiji rečeno da dijalog Beograda i Prištine "nikada nije bio, niti će biti zasnovan na ultimatumu".

U diplomatskim krugovima kažu da je Edita Tahiri najverovatnije predstavila dokument iz 2014, te da na dnevni red dolaze samo teme koje su prihvatile obe strane, javlja dopisnik RTS-a.

Tahirijeva je danas rekla da novih uslova nema, ali da "postoji poglavlje 35 u kojem su navedeni zahtevi koje Srbija mora da ispuni".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво