EK: Bez ultimatuma u pregovorima Beograda i Prištine

Povodom zahteva kojima Priština uslovljava nastavak dijaloga, u Evropskoj komisiji kažu da dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio, niti će biti zasnovan na ultimatumu. U diplomatkim krugovima kažu da je Edita Tahiri najverovatnije predstavila dokument iz 2014, te da na dnevni red dolaze samo teme koje su prihvatile obe strane, javlja dopisnik RTS-a.

U Evropskoj komisiji su rekli da je fokus dijaloga u ovom trenutku na primeni onoga što je već dogovoreno.

"Trenutno se ne razgovara o onome što će posle biti", naglasili su za Tanjug u Komisiji.

Dopisnik RTS-a javlja da su diplomatski izvori u Briselu skrenuli pažnju da je plan za nastavak dijaloga koji je predstavila kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri najverovatnije dokument iz 2014. godine, koji je vlada u Prištini tada sastavila kao svoje viđenje dijaloga i budućih tema u narednoj fazi.

Predstavnici EU podsetili su na već ranije istican stav da na dnevni red dijaloga mogu doći samo teme koje su prihvatile obe strane i da nijedna strana nije u poziciji da ultimatumom nameće o čemu će se razgovarati.

U međuvremenu, portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da nije upoznata sa dokumentom Prištine kojim se postavljaju novi uslovi pred Beograd, ali je istakla da je EU posrednik u dijalogu čiji je trenutni fokus primena postignutih sporazuma.

"Nisam upoznata sa dokumentom Edite Tahiri, ali stav EK je vrlo jasan: EU je posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane. To je dijalog i ništa drugo sem dijaloga. Ono na šta smo sada usredsređeni je primena postignutih dogovora. Ima puno dogovora oko kojih su se obe strane saglasile i ima sporazuma koji tek treba da budu primenjeni", rekla je Kocijančičeva odgovarajući Tanjugu na pitanje o novim zahtevima Prištine.

Primena jednog sporazuma nije uslovljena primenom drugog, istakla je, već svi idu zajedno. Te sporazume moraju da primene obe strane i to što pre, naglašava Kocijančičeva. 

Prema njenim rečima, obe strane su se jasno obavezale na dijalog.

"Nadamo se da će se tako i nastaviti", rekla je portparolka visoke predstavnice EU.

Na pitanje Tanjuga da li EU ima neki plan za sledeću fazu dijaloga i da li se o tome diskutuje, Kocijančičeva je ponovila: "Možda me niste čuli dobro, fokus dijaloga u ovom trenutku je na primeni postignutih dogovora. Obe strane su postigle dogovor o mnogim pitanjima i to se mora primeniti."

Povodom najave razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Kocijančičeva je odgovorila da može da potvrdi da je Mogerinijeva u "redovnom kontaktu s obe strane".

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da će se tokom treće faze dijaloga Beograda i Prištine, koja će, prema njenim rečima, biti i poslednja, razgovarati o pitanjima kao što su demarkacija, nestale osobe, priznanje Kosova i druga.

Tahiri je dostavila parlamentaroj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke, odnosno uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво