Kosovska skupština vanredno o presudi članovima "Dreničke grupe"

U kosovskoj skupštini u toku je vanredna sednica povodom presude grupi pripadnika i vođa bivše Oslobodilačke vojske Kosova iz takozvane "Dreničke grupe", osuđenoj na više desetina godina zatvora zbog ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu.

Očekuje se da se poslanici albanskih stranaka preko rezolucije izjasne o presudi "Dreničkoj grupi". Presudom su obuhvaćeni šef Glavnog štaba bivše OVK Sulejman Selimi, komandant operativne zone Drenica Sami Ljuštaku i drugi.

Šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Zenun Pajaziti rekao je na sednici da je odluka o bivšim pripadnicima OVK izazvala zabrinutost na Kosovu.

"Mi smo svesni da niko ne bi trebalo da bude iznad zakona, ali ne smemo dozvoliti da se presude donose bez činjenica", rekao je Pajaziti, dodajući da je presuda o ratnim zločinima doneta na osnovu svedočenja osobe kojoj se ne zna identitet.

Opozicioni poslanici su optužili vladajuću koaliciju da današnjom sednicom žele da "operu ruke" od presuda pripadnicima OVK, naglasivši da je aktuelna vlast na Kosovu obezbedila osnivanje i početak rada Specijalnog suda koji će, takođe, suditi pripadnicima OVK.

Opozicioni poslanik Zafir Beriša optužio je Hašima Tačija za izdaju Kosova i vrednosti OVK.

Beriša je rekao da će današnja sednica i rasprava imati smisla ako se u prvoj tački rezolucije Hašim Tači proglasi izdajnikom Kosova.

Poslanik pokreta "Samoopredeljenje" i jedan od regionalnih vođa OVK Redžep Selimi ocenio je da kosovska skupština igra igru kako bi ublažila tugu i bol porodica osuđenih.

Selimi je podsetio vladajuće stranke da su glasale za osnivanje specijalnog suda i da ne razume pokretanje današnje rasprave zbog presuda Euleksovih sudija.

"Birajte jedan pravac sa kim želite da budete. Sa OVK ili sa onima koji im sude", rekao je Selimi i pozvao na donošenje rezolucije kojom će biti zatraženo poništavanje presude Euleksa "Dreničkoj grupi".

Sednica kosovske skupštine održava se uprkos poziva Kancelarija EU u Prištini, koja je zatražila od parlamenta da se uzdrži od komentarisanja sudskih odluka. Sličnu poruku poslanicima pred današnju vanrednu sednicu uputili su i iz Sudskog saveta Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво