Vučić: Razgovaraću sa Mogerinijevom, neko u Prištini želi unižavanje Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sumnja da je Priština samostalno ispostavila najnovije uslove za nastavak dijaloga u Briselu, što, kako je rekao, ne doprinosi rešavanju problema, već dodatno unosi vatru. Zato će, najavio je, danas razgovarati sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini, a biće održana i sednica Vlade na tu temu.

Aleksandar Vučić je rekao da neko u Prištini ne želi da čuje, "a kamoli da razume našu argumentaciju da je Srbija opredeljena za dijalog i za postizanje kompromisa".

Poruke iz Prištine su, prema njegovim rečima, potpuno neverovatne i pokazuju da neko tamo ne želi dijalog.

"Neko u Prištini želi unižavanje Srbije i ne želi da čuje, a kamoli da razume našu argumentaciju", rekao je premijer Vučić novinarima posle otvaranja konferencije o zaštiti uzbunjivača.

Ukazao je na to da su se i do sada iz Prištine mogle čuti razne besmislice, ali i ponovio da smatra da su dobri odnosi sa Albancima ključni za napredak svih odnosa na Balkanu.

"Plašim se da ovakve izjave, za koje sumnjam da su samostalno date, ne doprinose rešavanju problema, već da su dodatno unele vatru", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će videti i da li možda Mogerinijeva ima nešto nama da zameri.

"Da li će i kako Brisel reagovati, mislim da je i poziv na inicijativu Mogerinijeve, videću, možda ona ima nešto nama da zameri, ne bih isključio tu mogućnost. Ja njima nemam šta da zamerim, samo želim da mi kažu imamo li dijalog ili ga nemamo, da mi kažu da li se Srbija ponašala na takav način ili nije, a ja mislim da nije", rekao je premijer.

Kako je rekao, i sam bi imao šta i nama da zameri i da kaže da nismo idealni, ali misli da će se "i ona saglasiti da naše izjave i njihove izjave, bez obzira na sve, nisu uporedive".

Vučić je ocenio da poruke iz Prištine pokazuju da neko tamo ne želi dijalog, i dodao da će se o tome razgovarati danas na sednici Vlade Srbije.

Istakao je da se sve dešava u momentu kada u ekonomiji nema problema, da nije sjajno, ali je bolje i biće još bolje, kada smo napredovali na "Duing biznis" listi, kada imamo rast od 2,8 odsto ove godine (a sledeće ćemo imati 3,5), kada imamo suficit na današnji dan... Stoga se, dodao je, "dobro osećaju" svi drugi problemi, političko-bezbednosni, a ne više ekonomski.

"Nemam strah, ali imam brigu", rekao je Vučić u odgovoru na novinarsko pitanje precizirajući da takve situacije mogu da učine da investitori prezaju da dođu u neke zemlje.

"Želimo da nastavimo razgovore, idemo ka miru i sve se nadam da niko ne želi destabilizaciju prilika na Balkanu, ali sve što se dešava ne govori u prilog mojim nadanjima", rekao je premijer.

Naveo je da neće dozvoliti da iko baci kamen na Srbiju a da ne bude odgovoreno, ali i dodao da se neće ni junačiti "tuđim telima i novcem".

"Ali znam da je naš posao da sačuvamo mir", poručio je Vučić.

Uvek smo spremni da razgovaramo, mi uslove nemamo, ali ne pod uslovima u kojima smo mi potpuno poniženi, u kojima, u stvari, nema razgovora, rekao je Vučić.

"To je suština. Ne možete da idete i želite dijalog, a da postavljate uslove. Onda to nije dijalog, onda, u stvari, ne želite da čujete drugu stranu, to je onda način na koji želite da vaša volja bude provedena do kraja", rekao je Vučić i naveo da dijalog nije da nečija volja bude sprovedena do kraja, već je rezultat kompromisa.

Na pitanje da li će to poručiti Mogerinijevoj, Vučić je naveo da nju poštuje, ali da uvek na decidiran, otvoren, jasan i nedvosmislen način isnosi stavove Srbije.

"Mislim da građani to znaju i da o tom pitanju nema potrebe za brigu", poručio je Vučić.

O curenju informacija

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da iz policije ne "cure" informacije o "špijunskoj aferi" i "slučaju Dikić", te da ono što pišu novine u vezi sa tim slučajevima nije istina.

"Jeste li se pitali da li je to istina ili nije? Ja sam pročitao informacije koje su potpuno neistinite. Ne cure informacije, već neko napiše šta želi, totalne dezinformacije", objasnio je Vučić.

Neistinama se, rekao je premijer, kupuje medijski prostor i nadaju se političkoj podršci, ali to ćemo pokušati da zaustavimo akcijama pre Nove godine.

Upitan o "curenju" informacija, premijer Vučić kaže da je razlog tome to što neki žele da obavljaju svoj posao preko medija i imaju medije za saveznike po principu "mi tebi informaciju, a ti napadaš naše protivnike unutar određene službe, a nas podržavaš".

"Time kupuju medijski prostor i druge stvar, i to se dešava više godina. To se radilo uvek, danas je toga manje nego ranije, ali i dalje se to radi", rekao je Vučić.

Posao tih ljudi, istakao je premijer, nije da budu televizijske ili novinske zvezde i da sebi prave političku podršku za bilo šta.

"Da li će ih podržati strana služba, strana ambasada, Vlada Srbije ili bilo ko ko je u političkoj partiji. To nije tvoj posao, već je tvoj posao da provodiš zakon u delo, da ga poštuješ i budeš veoma rigorozan", rekao je Vučić.

Naveo je da će država do Nove godine to akcijama pokušati da zaustavi.

"Situacija je daleko od idealne, ali polako se menja", zaključio je Vučić.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво