Drecun: Brisel treba isterati na čistinu da bismo videli šta želi

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da ako Brisel ne podržava Srbiju na putu evropskih integracija, to predstavlja jasan znak da EU ne želi napredak Balkana. Sinhronizovana akcija Prištine i Brisela da se preko poglavlja 35 Srbija uslovi da prizna Kosovo, dodaje Drecun.

Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da, posle najnovijih poteza Prištine i najave da neće biti otvorena nova pregovaračka poglavlja, treba "Brisel isterati na čistinu i videti šta želi".

"Ako neko unapred definiše uslove, a zna da Srbija ne može da ih prihvati, postavlja se pitanje da li nas uopšte i žele u EU. Treba da vidimo kakva je politika EU na Balkanu: da li žele stabilnost i ekonomski napredak, a pod vođstvom Srbije region ide napred", napominje Drecun.

Ako EU ne podrži Srbiju na putu integracija, poruka je jasna: Brisel ne želi napredak regiona, ističe predsednik Odbora za KiM.

Ukazao je da Priština mesecima deluje politički ekstremno, a ne politički racionalno i promišljeno.

"S druge strane, i Brisel blagim reakcijama motiviše Albance da se tako ponašaju. Ne sumnjam da se radi o sinhronizovanoj akciji da se preko poglavlja 35 Srbija uslovi da prizna Kosovo", ističe Drecun.

Napominje da se Beograd suočava sa vrhuncem kampanje Prištine, koja podrškom struktura u Briselu, ali i moćnih članica EU, pokušava da spreči ono dogovoreno, pogotovo formiranje ZSO.

"Priština izmišlja nove uslove i zahteve, i tumači ono što je dogovoreno na neprihvatljiv način za Beograd", ističe predsednik Odbora za KiM.

Prema njegovim rečima, u diplomatiji uvek postoji situacija "da ste doterani do duvara", ali se, kako kaže, uvek otvori izlaz.

"Priština se ovako ponaša od dolaska potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, koji im je rekao da će, ako ne realizuju ono što je ranije dogovoreno, izgubiti podršku Vašingtona. Kako je moguće da Priština dovodi u pitanje autoritet SAD?", pita Drecun i dodaje da će manevarskog prostora za Srbiju biti ako Brisel reaguje.

Beograd ne može da prihvati da se dijalog sa Prištinom odvija izvan statusno neutralnog okvira, napominje predsednik Odbora za KiM i dodaje da je Srbija jasno poručila da je granica pređena.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво