Poslanici sa izvestiocima PSSE

Predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Srbije sastali su se sa a izvestiocima Monitoring Komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), Samadom Seiodovim i Marijom Guzeninom, na temu ispunjenja uslova prelaska sa monitorning faze u postmonitoring fazu dijaloga.

Vladimir Orlić, zamenik predsednika Poslaničke grupe Srpske napredne stranke, pozdravio je Monitoring Komitet PSSE i priliku da razgovaraju o aktuelnim temama koje se tiču napretka Srbije u evropskim integracijama, saopštilo je skupštinsko Odeljenje za odnose s javnošću.

Orlić je upoznao izvestioce sa konkretnim napretkom zemlje u poslednjih par godina. On je istakao da se proces evropskih integracija Srbije potvrđuje kroz otvaranje poglavlja, kao i da je Srbija spremna da do kraja godine otvori još tri.

Zamenica predsednika Poslaničke grupe Nova Srbija, Dubravka Filipovski navela je da trećinu narodnih poslanika u paralmentu čine žene, kao i da tim primerom Srbija šalje dobru poruku po pitanju uključivanja žena u javni politički život.

Filipovski je takođe navela da je za Srbiju najbitnije da put ka Evropskoj uniji bude transparentan i da je svaka pomoć zemalja članica ka tom putu dobrodošla.

Zamenica predsednika Socijaldemokratska partija Srbije Milena Bićanin istakla je da na izazove sa kojima se država susreće, gleda sa pozitivne strane, da su građani svesni političke situacije i da pružaju poverenje skupštini i vladi, kao i da vrhovni državni organi vredno rade na razvoju ljudskih sloboda.

Vera Paunović i Milena Ćorić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, govorile su o usklađivanju zakona sa evropskim standardima i istakle humanost Srbije u postupanju sa migrantima, bitnu ulogu koju Srbija ima kao tranzitna zemlja kroz koju svakodnevno prolazi stotine migranata.

Koizvestioce je zanimao i položaj nacionalnih manjina, LGBT populacije i inkluzije Roma u društvo.

Predstavnici poslaničkih grupa objasnili su da nevladin sektor ima svoju ulogu u procesu donošenja zakona, koji je u svojoj osnovi veoma transparentan prema svim zainteresovanim građanima, baš kao i rad Narodne skupštine u celini.

Goran Ćirić, iz Demokratska stranke i Aleksandar Stevanović, zamenik predsednika Pokreta "Dosta je bilo" razgovarali su sa izvestiocima o političkoj situaciji u Srbiji nakon parlamentarnih izbora, stanju u medijima i procesu evropskih integracija.

Ćirić i Stevanović ocenili su da su mediji tokom izborne kampanje bili nedostupni predstavnicima opozicije, a da je DS proganjana i kriminalizovana, dok je DJB kampanju imao samo na društvenim mrežama.

Na sastanku se govorilo i o evropskim integracijama.

"U Srbiji imamo jedan stepen nekoherentnosti, jer sa jedne strane otvaramo poglavlja, a u društvu imamo tendenciju koja je u suprotnosti sa standardima EU, kao što su vladavina prava, slobode medija, vlasnička prava i drugo. Optimistični smo, ali smo daleko od optimalne brzine evropskih integracija", poručio je Stevanović.

I predstavnici nacionalnih manjina razgovarali sa izvestiocima monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Izvestioca Mariju Guzeninu interesovalo je da li uslovi u Srbiji odgovaraju vrednostima koje važe za predstavnike nacionačlnih manjina u Evropskoj uniji, saopštilo je skupštinsko Odeljenje za odnose s javnošću.

Na to pitanje najpre je odgovorio predstavnik SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, koji je istako da predstavnici svih nacionalih manjina iskreno podržavaju integraciju Srbije u Evropsku uniju, jer u tome vide još veću zagarantovanost poštovanja manjinskih prava.

Predstavnica Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara Elvira Kovač rekla je da veruje da će izveštaj izvestilaca biti objektivan i izbalansiran, te u tu svrhu naglasila da Akcioni plan za Poglavlje 23, sadrži i poseban Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Kao primer dobre prakse Republike Srbije istakla je i formiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Ona je istakla da je položaj nacionalnih manjina u AP Vojvodini zadovoljavajući, a da je sledeći korak na dodatnom unapređenjeu rad na ravnopravnoj zapošljenosti pripadnika nacionalnih manjina u javnoj upravi.

Sastanku je prisustvovao i predsatvnik SDA-Sandžak, Bajro Gekić, koji je istakao da manjkavosti u Akcionom planu vidi u slabom mehanizam za njegovu primenu.

Fatmir Hasani je u ime Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani ukazao na probleme sa kojima se susreću predstavnici albanske nacionale manjine prilikom nostrifikacija diploma stečenih u Prištini, velike nezaposlenosti i nedovoljne ekonomske razvijenosti Bujanovac i Preševo, ali je i istakao da veruje da će ti problemi biti prevaziđeni uključenjem Srbije u Evropsku uniju.

U delegaciji Monitoring komiteta PSSE bili su sekretar Komiteta Silvi Afholder i Tim Kartrajt, šef Misije Saveta Evrope u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи