Dačić za RTS: Potez Edite Tahiri – bezobrazluk za unutrašnju upotrebu

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da će dijalog Beograda i Prištine u Briselu biti ili statusno neutralan ili ga neće biti.

Ivica Dačić je, komentarišući potez kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri, koja je Briselu dostavila dokument u kome su četiri uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom, rekao da je to jedna smejurija i da niko ozbiljan ne može da misli da će Priština nekoga da uslovi.

U dokumentu koji je Tahirijeva podnela Briselu kao uslovi navode se "uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak njenog intervenisanja na Kosovu i saradnja na poljima od interesa za obe države", preneo je prištinski list Koha ditore.

"Koga može da uslovi? Dijalog će se nastaviti, ali ne pod uslovima Prištine. Srbija će biti kontstruktivna kao i do sada, a Priština ne određuje teme", istakao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Pokušaja poput Tahirinog bilo je i do sada, kaže Dačić i dodaje da je to "bezobrazluk za domaću upotrebu".

"Postoje neke teze o kojima Srbiji ne padaju na pamet da o tome razgovara, niti da donosi bilo kakve odluke, kao što je pitanje granica, odštete, priznanja Kosova, članstva u međunarodnim organizacijama", napominje ministar spoljnih poslova i dodaje da neće biti nikakvih razgovora ako su to uslovi.

Šef srpske diplomatije ističe da će se dijalog u Briselu i dalje voditi kao statusno neutralan ili ga neće biti.

"Pod ovim uslovima, sigurno ga neće biti. Edita Tahiri može to da okači na oglasnu tablu kosovske Skupštine", kaže Dačić.

Ministar napominje da Srbija treba da zadrži hladnu glavu, ističući da niko ne može da nas uslovljava – ni Brisel ni Priština.

"Znamo šta je naš interes, to je svakako EU, ali i zaštita nacionalnih interesa. Ne reagujemo ni na čije migove i na namršteno čelo. Naročito Priština nije ta koja može da postavlja uslove", ističe šef srpske diplomatije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво