Šta koči otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU?

Beograd je pred još jednim uslovom, i to baš zbog dijaloga s Prištinom. Slovačka, koja predsedava Uniji, saopštava da, do kraja meseca, neće biti otvoreno nijedno poglavlje u pregovorima sa Srbijom. Nema čak ni najave o naknadnom terminu. "To nije razlog za odustajanje od evropskog puta", odgovara Beograd.

Još je neizvesno, da li je blokada dijaloga Beograda i Prištine blokirala i plan da do kraja godine Srbija dobije pozitivan signal Brisela za poglavlja o javnim nabavkama, nauci, obrazovanju i kulturi? Izvesno je međutim da od toga do kraja oktobra, nema ništa.

"U ovom trenutku nema potrebnog konsenzusa i nismo u mogućnosti da najavimo mogući termin za otvaranje poglavlja", navela je Slovačka koja predsedava Uniji.

Razlog - nema rezultata u dijalogu Beograda i Prištine.

"Zar vam izgleda da ja odustajem od bilo čega, zar vam izgleda da iko odustaje od evropskog puta? Da, svesni smo, niko se u pregovaračkom procesu nije susretao sa ovakvim načinom pregovaranja i takvim uslovima", kaže šefica Pregovaračkog tima za EU Tanja Miščević.

Slovačka ambasadorka u Srbiji precizira da je poslednji rok za pomak u razgovorima s Prištinom 13. decembar.

"Uvek su vrata za otvaranje poglavlja malo otvorena. Nije toliko bitno da proces započne, već da se poglavlja zatvore. A da li će se otvoriti jedno ili 10 poglavlja to zavisi isključivo od vas", navodi ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

O evropskim integracijama Srbije govorilo se i na skupu- Evropa u krizi, šta dalje. A Skupština Srbije bila je domaćin i izvestiocima Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво