Miščević: Nijedna zemlja dosad nije ovako pregovarala sa EU

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević je rekla da niko ne odustaje od evropskog puta Srbije i podsetila da je to strateško opredeljenje države i društva.

Tanja Miščević je na pitanja novinara da li joj se čini da jedan deo vladajuće strukture pravi korak unazad u odnosu na evrointegracije, s obzirom na izjave koje se mogu čuti, uzvratila kontrapitanjem:

"Zar vam izgleda kao da ja odustajem od bilo čega? Zar vam te izjave izgledaju kao da bilo ko odustaje?"

"Mi apsolutno i jasno znamo šta nam je strateško opredeljenje", navela je Miščevićeva, koja učestvuje na panelu "Evropa u krizi, šta dalje" i "Kako pokrenuti politiku proširenja", uz ocenu da je kretanje ka EU strateško opredeljenje Srbije kao društva.

"Svesni smo", ukazala je šefica pregovaračkog tima, "da se u tom procesu nijedna država nije susrela sa ovakvim načinom pregovaranja."

"Nažalost, nema ni uzleta ni interesa, ni priče o daljem proširenju u uslovima u kojima EU promišlja o svojoj budućnosti i mnogo se više bavi sobom nego što se bavi evropskim integracijama", ukazala je Miščevićeva.

Kako je rekla, najviše smeta što takve poruke dolaze iz Brisela, kao ova da ne postoji konsenzus za otvaranje poglavlja 5.

Podsetila je da to poglavlje "jako dugo stoji u Brislelu, gotovo godinu i tri-četiri meseca", te dodala da stižu nova poglavlja, da smo jako dobre ocene i komentare dobili na poglavlje o javnim nabavkama, i za poglavlje industrijska politika...

Na primedbu novinara da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da "nema poglavlja, pa šta", odgovorila je da je to pitanje za ministra spoljnih poslova, ali je potvrdila da Srbija jeste jako nezadovoljna ocenom i procenom dijaloga u Briselu. 

Stalno, dodala je, postavlja pitanje i institucijama Evropske unije i državama članicama, na osnovu kog kriterijuma ocenjuju da li je napredak učinjen i da li su napredak ili njegovo nepostojanje rezultat onoga što Srbija nije uradila.

"To je osnovno pitanje i na to pitanje, nažalost, nemamo odgovor" rekla je Miščevićeva.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво