Polemika Dačića i opozicionih poslanika

Poslanici Skupštine Srbije su raspravu o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Fonda za zapadni Balkan, za koji je ministar inostranih poslova kazao da ne prejudicira status Kosova, iskoristili za pitanja o dijalogu između Beograda i Prištine i spoljnoj politici.

Već u prvim satima sednice parlamenta došlo je do polemike između Ivice Dačića sa jedne i opozicionih poslanika druge strane, a sednica je na kratko bila i prekinuta, zbog dobacivanja ministru.

Ministar Dačić je rekao da Vlada Srbije vodi doslednu politiku kada je reč o Kosovu i Metohiji. 

Dačić je kazao i da Srbija ne traži otvaranje Poglavlja 31 (spoljna politika), već da brzo otvaranje traže oni koji bi, kako je rekao, da nateraju Srbiju da što pre uskladi spoljnu politiku sa politikom EU.

"Ne možemo sada da s jedne strane uradimo nešto što bi dovelo do toga da se odreknemo nekog prijatelja, a da ne steknemo nijednog novog, a to bismo uradili ako bismo se priduržili sankcijama Ruskoj Federaciji. Zaboli bismo sami sebi nož u srce", rekao je Dačić.

Na sednici je bilo reči o Briselskom dijalogu, pa je poslanik SDS-NPS Miroslav Aleksić pozvao Dačića "da kaže istinu o tome šta je potpisano" i šta se može očekivati kao rezultat pregovora u narednom periodu.

Kaže da mu nije sporan ugovor o osnivanju Fonda za zapadni Balkan, ali da jeste "kontradiktorna politika vlade". Ministar je kazao da se sada od ove vlade traže izveštaji, a da ih nisu podnosili ni oni koji su ranije pregovarali.

"Tvrdim odgovorno da je svake nedelje zasedao skupštinski odbor i izveštaje smo podnosili Borko Stefanović i ja. Ne stoji da nije bilo obaveštavanja", rekao je Goran Bogdanović, poslanik SDS i bivši ministar za KiM, tada kao član DS.

U jednom trenutku, Dačić je rekao da mu je draže da razgovara sa onima koji nisu "preleteli", na šta mu je Bogdanović poručio da vodi računa o svom poslaničkom klubu, jer se klub SDS ne osipa.

Na to mu nije ostao dužan šef poslanika SPS Đorđe Milićević koji je poručio da je "SPS dobro što i njima žele i da za razliku od nekih drugih, oni znaju u kom se poslaničkom klubu nalaze".

U raspravu koja se vodila o "preletačima" se uključio i Nemanja Šarović iz SRS koji je Dačiću rekao da ne kritikuje preletače, jer je u koaliciji "sa strankom preletača" i dodao da je nekada bilo izveštavanja o pregovorima i da je Borko Stefanović dolazio u skupštinu posle svake runde pregovore, te da za razliku od Marka Đurića (direktora Kancleraije za KiM) on nije vređao.

"Ne sećam se da je Borko Stefanović vređao poslanike na način na koji je to radio Marko Đurić. Đurić je za mene lično rekao da sam gori od Edite Tahiri, da ću dobiti ulicu u Prištini...", rekao je Šarović.

Pošto su Dačiću zamerili da ne želi da preuzima odgovornost, on je poslanicima poručio da ne beži od toga, jer je "tu od 1992. i odgovoran sam za sve, ali niste vi ti koji procenjujete moju odgovornost već narod".

Smeta mu što kroz raspravu o osnivanju Fonda za zapadni Balkan neko želi da nametne da vlada priznaje Kosovo kao državu, dodajući da nije bežao od odgovornosti već pojasnio da je sporazum o osnivanju Fonda nešto što je proisteklo iz Briselskog dogovora iz 2012.

Dačić: Ne vodimo izdajničku politiku

Ministar Dačić izjavio je da Vlada Srbije ne vodi izdajničku politiku i da nije saučesnik u pravljenju nezavisnog Kosova.

Dačić je na taj način odgovorio na primedbe opozicionih poslanika koji su izneli stav da vlast formiranjem Fonda za zapadni Balkan praktično priznaje nezavisnost.

"Mi ne vodimo izdajničku politiku, to su reči koje ste vi upotrebili i to nije korektno. Neko će reći žrtvujemo evropski put - ne žrtvujemo ga, ali ga namerno usporavamo, ne moramo po svaku cenu da otvorimo neka poglavlja ako je uslov za to da Srbija da svoju imovinu oko Telekoma itd”, rekao je Dačić u parlamentu.

Kaže da vlada mora spasti šta se spasiti može i da u tome treba biti realan”.

"Nećete otvoriti poglavlja, pa šta, to ne znači da ćemo sada sve to da potpišemo, to je jedinstven stav Vlade Srbije"”, rekao je Dačić. On je dodao da je važno da se u narednom periodu mnogo bolje razumeju procesi koji se dešavaju i tu, kaže, nema nikakavih tajni. Sve se već dovoljno zna, dodao je.

"Nije samo u pitanju EU, imamo Rusiju kao veoma značajan faktor i nemamo razloga ni sa kim da pravimo ni dobre ni loše odnose na bilo čiju štetu. Najvažnije je da gledamo svoje interese kao što to Englezi kažu”, naglasio je Dačić.

Slikovito je pojasnio: Važni su samo interesi, a prijatelji i neprijatelji su prolazni”.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво