Jovanović: Srbija treba da ubrza proces evropskih integracija

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da umesto stvaranja atmosfere izmišljenih uslova, Srbija treba da ubrza proces evropskih integracija.

Izjave koje poslednjih meseci daju zvaničnici Srbije, a koje u svom sadržaju negiraju preuzete obaveze u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, predstavljaju neodgovornu politiku koja relativizuje spoljnopolitičke prioritete Srbije i na taj način dolazi do dodatnog usporavanja pregovora, koji su već postali nešto sa čim građani sve manje mogu da se identifikuju, smatra Čedomir Jovanović.

Prema njegovim rečima, stvaranje atmosfere u kojoj se stalno govori o izmišljenim preprekama, uslovima i ultimatumima koji navodno dolaze od strane Brisela postaje traženje alibija i očigledna namera da se građani Srbije pokolebaju u opredeljenju da se ide brže ka članstvu u EU i potrebama da se društvo reformiše, a urušena država transformiše u modernu zemlju snažnih institucija.

"Umesto da se diplomatska aktivnost usmeri ka ubrzanju otvaranja i zatvaranja poglavlja, energija se troši na besmislene izjave koje, ipak, u sebi kriju opasnost da se društvo većinski odrekne težnji da se Srbija priključi EU, pošto sve zamišljene reforme neće imati apsolutno nikakvog efekta ako svi građani u tim procesima ne vide sopstvene interese i potrebe", rekao je Jovanović.

LDP insistira da se dâ jasan odgovor na pitanje da li usporavanje integracija, koje su posle mnogih unutrašnjih otpora ipak započete, šalje znak da se vlast u svakom trenutku može njih odreći ako budu postojali pritisci koji će postati tako snažni da će nam oduzeti priliku da sami odlučujemo o svojoj budućnosti.

Svaka neodlučnost na tom putu daje vremena i šansu da se pregrupišu snage koje nacionalizam i dezintegraciju Srbije sa zemljama zapadne Evrope kandiduju kao platformu iza koje treba u narednom periodu većina stanovništva da stane, navodi se u saopštenju stranke.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи