Đurić: Vučić modernizuje Srbiju i čuva srpski identitet

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održao je na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, predavanje za predstavnike akademske i stručne javnosti, istakavši pri tome značaj napora premijera Aleksandra Vučića i Vlade u cilju modernizacije Srbije i očuvanja srpskog identiteta.

Obraćajući se na jednoj od najprestižnijih evropskih visokoškolskih institucija, Đurić je, u okviru predavanja na temu Dijalog Beograda i Prištine - normalizacija odnosa i regionalna stabilnost“, uspeh takve politike se, kako je objasnio, najbolje vidi u rastu bruto domaćeg proizvoda i sve boljem rejtingu Srbije na međunarodnim listama.

Govoreći o trenutnom toku i perspektivama dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, Đurić je posebno ukazao na značaj neodložne implementacije sporazuma o Zajednici srpskih opština, kao glavnog političkog mehanizma za zaštitu i unapređenje prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za KiM je detaljno izneo argumentaciju srpske strane po pitanju imovine na Kosovu i Metohiji, posebno se osvrnuvši na novonastalu situaciju vezanu za kombinat „Trepča“ kao i za neuspeli pokušaj Prištine da otuđi srpsku imovinu na Brezovici, objašnjavajući da je nepovredivost svojine fundamentalna evropska vrednost, saopštila je Kancelarija za KiM.

Prema njegovim rečima, niti je separatizam evropska vrednost, niti je borba za očuvanje celovitosti zemlje protiv evropskih vrednosti, i zato niko ne treba da traži od Srbije da uradi ono što nikada neće učiniti.

Đurić je naglasio da Srbija nikada neće prihvatiti otimanje svoje imovine, kao ni kolevke svoje duhovnosti i državnosti.

Odgovarajući na pitanja o uspešnosti međunarodne zajednice u realizaciji povratka interno raseljenih i izbeglih lica na područje Kosova i Metohije, Đurić je istakao da su rezultati poražavajući, jer je stopa povratka proteranih Srba najniža na svetu u poređenju sa bilo kojim drugim postkonfliktnim područjem.

Kako je objasnio, jedini razlog za takvu situaciju je nespremnost

Prištine da stvori uslove za bezbedan povratak i poštovanje osnovnih ljudskih prava građana koji su proterani sa teritorije Kosova i Metohije nakon završetka ratnih sukoba 1999. godine.

Direktor Kancelarije za KiM sastao se i sa predstavnicima britanskog Ministarstva spoljnih poslova, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i položaju srpskog naroda u pokrajini, kao i o perspektivama dijaloga Beograda i Prištine i političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji.

Đurić će se sastati večeras sa predstavnicima srpske dijaspore, sa kojima će razmotriti mogućnosti njenog aktivnijeg uključivanja u investicione projekte u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво