Priština, sud odbacio zahteve Srpske liste o penzijama

Kosovski ustavni sud proglasio je "neprihvatljivim" dva zahteva Srpske liste o preispitivanju promene zakona o penzionim davanjima na Kosovu, kojima će više hiljada Srba ostati bez prava na osnovna penziona primanja.

Kosovska vlada je pre par meseci usvojila administrativno uputstvo za izmenu zakona o penzionim primanjima, kojim je proširila kriterijume za sticanje prava na osnovna penziona primanja. Novom listom kriterijima najviše su oštećeni raseljeni Srbi sa Kosova, koji nisu u mogućnosti da se vrate na svoja imanja i time gube pravo na penziono primanje.

Novim kriterijumima je potrebno dokazati da primalac penzije živi u svojoj kući, tako što socijalnim službama prilaže račun o izmirenju dugova za struju, potvrdu o redovnom plaćanju poreza na imovinu i drugo.

Srpska lista je, po usvajanju administrativnog uputstva za izmenu zakona, koja međutim nije prošla kroz obavezno izjašnjavanje poslanika kosovske skupštine, podnela zahtev kosovskom ustavnom sudu za preispitivanje takve odluke i povlačenje administrativnog uputstva, jer je njegovom primenom flagrantno prekršena procedura.

Zahtev u ime Srpske liste podneo je poslanik Nenad Rašić, bivši ministar za socijalnu politiku u kosovskoj vladi. On je RTS-u preneo da ne postoji zakonska praksa u svetu da se zakon menja administrativnim uputstvom vlade, bez saglasnosti skupštine.

Rašić je objasnio da su ovim presedanom najviše pogođeni oni koji su inače najugroženiji, a to su raseljene osobe, Srbi koji ne žive na Kosovu i koji nemaju uslove da se vrate. Na Kosovu ima oko 30.000 Srba koji dobijaju osnovna penziona primanja.

Odlukom Ustavnog suda najmanje 6.000 Srba ostaće bez osnovnih penzionih primanja, koja dobijaju svi žitelji na Kosovu koji su napunili 65 godina, bez obzira na to da li su bili radno angažovani ili ne.

U Ministarstvu za socijalnu politiku u kosovskoj vladi nameravaju da smanjenjem broja korisnika osnovnih penzija dođu do sredstava kojima bi povećali osnovne penzije, koje sada iznose 75 evra mesečno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво