Dačić: Srbija ne reaguje ni na čiji mig ili pretnje

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Srbija mora da štiti svoje interese i da je ova Vlada Srbije ona na koju ne može da se utiče spolja, koja ne reaguje na nečiji mig ili nečije pretnje, te da zbog toga postoji i veće interesovanje stranih obaveštajnih službi. Poručuje da Srbija neće propasti ako se neka poglavlja sa EU ne otvore u oktobru ili decembru.

Ivica Dačić je u izjavi novinarima rekao da nema informacije o osobama koje su radile za strane obaveštajne službe, jer nije član Biroa za kontrolu službi bezbednosti i Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Ono što je sigurno, Srbija kao ozbiljna država mora posebno da vodi računa da sačuva svoju nezavisnost. To znači ne dozvoliti nikome da radi protiv naših nacionalnih i državnih interesa, bilo kojoj službi ili zemlji na svetu", poručio je Dačić.

Dodao je da nije ništa novo što neki ljudi iz naše zemlje rade za strane službe.

"Mnogi su uvek više voleli da potkazuju svoju državu u inostranstvu nego da govore u prilog Srbije. Ne pričam da je bilo u vreme mene kao ministra policije, već u vreme kada se išlo u Budimpeštu da se dobiju nalozi, a dobijale su se i pare da se sruši vlast", rekao je Dačić.

Istakao je da sada, kada neko kaže da postoji ruski uticaj, treba videti šta su radili Amerikanci početkom dvehiljaditih.

Dačić je naglasio da je verovatno bilo povećane aktivnosti obaveštajnih službi, zbog usložnjavanja situacije, pošto se pojavila nestabilnost u svetu, i veća polarizacija posle sukoba u Ukrajini, a samim tim je došlo do povećanog interesovanja službi za našu zemlju.

"To rezultira sudarom raznih interesa na Balkanu", ocenio je Dačić.

Naglasio je da Srbija ne vodi politiku balansa i da gleda da nađe najbolji način za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa.

"Nije nama cilj da radimo ni za koga osim za Srbiju. U tom smislu nije pravilno reći da je to naša politika balansiranja. Mi ne balansiramo između dve stolice, ili sedimo na dve stolice, već imamo svoju stolicu", istakao je Dačić.

Dodao je da je Srbiji teško svakog dana.

"Pošto se uvek kod nas nađu neki filozofi i pitaju zašto se ne pridružujemo svim stavovima Evropske unije – sada ću da pročitam i da odgovorite da li biste se pridružili. Kako mislite da ja kao ministar spoljnih poslova vodim politiku da branimo Kosovo, naš državni interes, da molim nekoga da glasa protiv Kosova u Unesku, a da onda imamo situaciju da se pridružujemo raznim izjavama", rekao je Dačić.

Naveo je da se Srbija ove godine nije priključila 12 deklaracija i izjava Evropske unije.

"Na primer deklaracija o restriktivnim merama protiv Rusije, deklaracija o restriktivnim merama protiv Zimbabvea, a ja desetak dana pre toga molio tu zemlju da glasa za nas u Unesku. Deklaracija o dešavanjima u Južnom kineskom moru, koja je protiv Kine. Deklaracija povodom druge godišnjice aneksije Krima. Deklaracija povodom predsedničkih izbora u Kongu, a ta republika je naš veliki podržavalac u međunarodnim organizacijama", rekao je Dačić.

Dodao je i izjavu povodom godišnjice obaranja malezijskog aviona, odluku o sporu između Filipina i Kine, deklaraciju o Siriji, "u kojima se osuđuje neka nama prijateljska zemlja".

Objasnio je da možemo da glasamo za sve ovo, ali da možemo onda da se oprostimo od naših nacionalnih i državnih interesa. Takođe je rekao da nije dobio nikakve reakcije iz ambasada o jučerašnjim vestima o aktivnostima stranih obaveštajnih službi u Srbiji.

"Nećemo dozvoliti da nas ucenjuju otvaranjem poglavlja"

Ivica Dačić je poručio i da Srbija neće propasti ako se neka poglavlja ne otvore u oktobru ili decembru i da neće dozvoliti da je time ucenjuju.

"Srbija neće da propadne ako se ne otvori neko poglavlje u oktobru, decembru ili julu. Mislim da previše neozbiljno shvataju Srbiju", poručio je Dačić, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa nesaglasnošću unutar EU.

Prema njegovim rečima, svi znaju zašto se ne otvaraju poglavlja, dodajući da je to zato što nismo prihvatili ono što su tražili ultimativno vezano za dijalog sa Prištinom.

"Rekao sam već nekoliko puta da neće biti otvaranja poglavlja, pa šta? Bolje da ne bude otvaranja poglavlja nego da naštetimo našim nacionalnim i državnim interesima, a oni upravo računaju na to da ćemo, ako se oni namršte i kažu da neće biti otvaranja poglavlja, sve da potpišemo. Zaboravite, ta priča je prošla", istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podvukao da ko hoće da pregovara i razgovara sa Srbijom, to može samo ako poštuje naš interes, kao i da je to dvosmerni proces.

"Nismo mi vreća za udaranje i ultimatume", tvrdi Dačić.

Naglasio je da nije došlo do dogovora oko nekih pitanja kao što su telekomunikacije i da neke zemlje ne žele da otvore poglavlja u oktobru.

"U decembru će biti novih pokušaja, videćemo kako će biti dalje. Poglavlja koja treba da se otvore nemaju nikakve veze sa pitanjima o kojima pričamo. Radi se o javnim nabavkama, kulturi i obrazovanju. Ta poglavlja su spremna za otvaranje", objasnio je Dačić.

"Ako neko misli da je dovoljno da kaže 'otvorićemo vam poglavlja, potpišite nam sve', mislim da je to smešno i neozbiljno. Moj odgovor je na to pitanje: 'Nećete da otvorite poglavlje, pa šta?'", istakao je ministar.

Dačić je rekao da Srbija hoće dijalog, a ne monolog, te da dijalog podrazumeva kompromise, a kompromis je da svako dobije ponešto što nije želeo, a ne da neko dođe i kaže da mora da se potpiše nešto.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво