Janjić: Vučić ne sme da stane

Predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da je premijer Aleksandar Vučić s pravom saopštio da je bezbednosno politička situacija u Srbiji ozbiljna, ali ističe i da "slučaj 'Dikić' mora da bude raščišćen, da vidimo ko može da ostane na vlasti, a ko ne može".

Dušan Janjić je dodao da ne sumnja da Vučić ima volju da se obračuna sa svim vrstama kriminala, ali nije ubeđen da je i drugi imaju.

Zato smatra da bi premijer morao da se obrati široj društvenoj zajednici, kako bi obezbedio podršku, a uveren je da će je i dobiti.

U suprotnom, ako sve ostane unutar vladajuće koalicije, te podrške neće biti, smatra Janjić.

"Vlada Srbije se još održava zahvaljujući Vučiću i predstavi da on može sam, i velikim investicijama koje u njega ulažu i međunarodna zajednica i mi kao javnost", primećuje Janjić.

"Slučaj 'Dikić' mora da bude raščišćen i zbog toga da vidimo ko u Srbiji može da ostane na vlasti, a ko ne može. Hrabro je bilo i jedino moguće za premijera i nas, to što je pomenuo da neće biti novi stvaralac novog slučaja 'Bagzi'. To je ključno i on se toga mora držati zbog sebe i zbog nas, zbog države", uveren je Janjić.

Rekao je i da je Vučić izneo dosta argumenata, da je političko bezbednosna situacija vrlo ozbiljna i da su neke stvari iznenadile vlast, te dodao da Vučić jeste za sada amnestirao političare, da pretpostavlja da je to politička procena, ali je primetio da to nije cela slika, jer tvrdi da sprege kriminala i policije nema bez političara.

Na pitanje kako tumači da su curele informacije iz UKP, Janjić je upozorio da se to u Srbiji stalno dešava, te kao primer naveo krađu dokumenata za registraciju njegove stranke.

Janjić je objasnio da niko od zvaničnih organa, uključujući i gradskog tužioca, ništa nije o tom slučaju dobio, da su od MUP-a stigla dva poziva da kažu šta novo znaju, a da su iz jedne strane ambasade dobili tačan opis događaja.

Kako je naveo, već tada je ta ambasada znala šta se dešava na srednjem nivou policije.

Janjić je upitao i da li je ikada ikome bilo čudno da su "'Obraz' i slični" uvek dobijali dozvole za proteste kada drugi nisu mogli.

Odgovarajući na pitanja Janjić je rekao da je premijer saopštio i "ono što svi znamo, a to je da jedan veliki broj ljudi, pre svega zbog novca i kriminalne povezanosti iz doba devedesetih, snabdeva strance informacijama".

Janjić je dodao i da je veliki broj ljudi koji radi i za kriminalce istovremeno, te da se nada "da će vrh toga biti raščišćen u slučaju Šarić sa Lazarevićem", dodajući da je on bio taj preko koga su stizale neke informacije.

"Dijalog u krizi i nema budućnost"

Janjić je na predstavljanju publikacije ''Budućnost dijaloga: normalizacija odnosa sa Kosovom i evropske integracije Srbije'', izjavio da se stiče utisak da su oba pregovarača došla u situaciju kao da ne žele više ništa da ispregovaraju.

''Bojim se da dijalog nema budućnosti. U krizi smo pregovaranja i organizacije pregovaračkog tima'', rekao je Janjić dodajući da na problemu Kosova ne može da se radi usko.

Janjić je ocenio i da Srbija nema političkog pregovarača za dijalog za Poglavlje 35, ali, veruje i da pregovarački tim nema podršku predsednikaTomislava Nikolića.

''Dijalog je u krizi, ali da ne bismo upali u terorizam i u potpunu političku destrukciju, svi treba da urade to što sam siguran da će da uradi EU, Brisel i Vašington - da se nastave razgovori'', rekao je Janjić.

Naveo je da nikada, nijedna strana nije želela da prihvati da bezbednosni paket bude deo zajedničkog rada, a da se sada pokazuje koliko je to pogubno.

''Pitanje bezbednosti dolazi u prvi plan, a da bi se ono ostvarilo mora da se napravi napredak na nekoliko tačaka. Nadam se da će se premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa susresti u oktobru, novembru, kako bi mogao da se nastavi proces a što znači obećanje otvaranja ili možda otvaranje nekih poglavlja'', rekao je Janjić.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи