Đurić: Nastavljamo da podržavamo "Trepču"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističe da je "Trepča" spremna da i u uslovima potpune blokade još neko vreme nastavi sa proizvodnjom.

Marko Đurić je na Beogradskom sajmu istakao da "Trepča" funkcioniše, da proizvodi i izvozi, te da očekuje da će to raditi i u narednim mesecima.

"Za nas je suštinski važno da nijedan radnik 'Trepče' ne ostane bez posla", rekao je Đurić.

Navodeći da će Srbija nastaviti da podržava "Trepču", Đurić je objasnio da to za sada ne podrazumeva finansijska davanja, pošto je "Trepča" u potpunosti u stanju da svoje obaveze ispunjava.

"Radnici rade, dolaze na posao. Za sada je sve normalno, s tim što se pripremamo i za najgore, ne sedimo skrštenih ruku", rekao je Đurić.

Zamoljen da to objasni, istakao je da je "Trepča" spremna da i u uslovima potpune blokade još neko vreme nastavi sa proizvodnjom. Tako ga je, rekao je Đurić, obavestilo rukovodstvo "Trepče".

"Naša je obaveza da političkim, pravnim i svim drugim merama omogućimo 'Trepči' da nastavi da funkcioniše, što je utvrđeno i odlukom Vlade", zaključio je Đurić.

Na pitanje da li ima saznanja kada i da li će biti održana posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, Đurić kaže da će Vlada u četvrtak odgovarati na pitanja.

"Koliko sam informisan, Vlada će u četvrtak odgovarati na brojna pitanja u Skupštini, od kojih će veliki deo, koliko čujem, biti u vezi sa KiM", rekao je Đurić novinarima na Beogradskom sajmu.

Đurić je podsetio da je nedavno bio na sednici Odbora za KiM, gde su predstavnici svih stranaka mogli da postavljaju pitanja i da dobiju odgovore.

"Mustafa treba da se skoncentriše na ono ššto je potpisao"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozvao je kosovskog premijera Isu Mustafu da se skoncentriše na ono što je potpisao u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

Zamoljen da prokomentariše izjavu Mustafe da je rešen problem sa kosovskom opozicijom kada je reč o ZSO, da će ona biti uspostavljena, ali na osnovu sporazuma koji predviđa da nema izvršna ovlašćenja, Đurić je rekao "taknuto-maknuto".

"Prihvatili su ZSO na osnovu sporazuma od 25. avgusta koji je potpisao i Isa Mustafa, on nije na štetu bilo koga, ali jeste na korist srpskog naroda na KiM i tu nema nazad", rekao je Đurić. 

Što se tiče ideja da se na ZSO odnose nekakve interne odluke kosovskog ustavnog suda, "koji nije ni učestvovao u tim pregovorima", Đurić kaže da je jedino relevantno ono što je između dve strane dogovoreno.

"ZSO može da bude zasnovana jedino na onome što je dogovoreno, a ne na osnovu onoga što je neko jednostrano menjao", istakao je Đurić.

Mustafa je ranije danas izjavio da su problemi sa opozicijom u vezi sa formiranjem ZSO prevaziđeni i da će ona biti uspostavljena ali, kako je rekao, na osnovu sporazuma koji je prvi potpisan u Briselu i na osnovu odluke Ustavnog suda, koje predviđaju da ZSO nema izvršna ovlašćenja.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво