Makalister: Uspeh u dijalogu bitan za obe strane

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister poručio je da napredak na putu ka EU kako Beograda, tako i Prištine zavisi, pre svega, od napretka u normalizaciji odnosa dve strane.

Dejvid Makalister je, na pitanje kako će se ocenjivati napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je deo Poglavlja 35, da li ukupno gledano ili pojedinačno, odgovara da je potrebno ostvariti "napredak uopšte", ali da će biti analizirano i pojedinačno šta je koja strana uradila da do toga dođe.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, pojasnio je, znači da obe strane moraju da se pridržavaju svojih prava i obaveza i da ne smeju međusobno da se blokiraju na putu u EU.

"Ne sme se dogoditi da jedna strana svesno blokira drugu. Ako to ipak bude slučaj, analiziraće se detaljno ko snosi odgovornost", najavio je Makalister za Tanjug.

On je podsetio da je i Kosovo započelo put ka pridruženju EU, što Unija vodi kao proces paralelan sa pridruživanjem Srbije, istakavši da dalji napredak u tom pravcu zavisi od normalizacije odnosa sa Beogradom.

Put do pune normalizacije je, kako je primetio,i dalje dug, a sve dok postoji pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, nema priznanja nezavisnosti, kao što je stotinu zemalja sveta već učinilo.

"Reč je o tome da se korak po korak stvore uslovi na osnovu kojih bi se moglo reći da postoji normalizacija odnosa sa obe strane“, podvukao je Makalister ističući da je u dijalogu mnogo toga pozitivnog postignuto i da sada to treba konkretno i primeniti.

Postignuti su dogovori u oblasti energetike, telekomunikacija, most u Mitrovici, kao i Zajednice srpskih opština.

Mekalister je izrazio nadu da će odgovoran, umeren stav vlasti u Beogradu i Prištini nađačati one koji pozivaju na mržnju.

Poslednji sporni slučaj koji je narušio odnose dve strane jeste koncern "Trepča", odnosno pitanje vlasništva.

Na pitanje da li je sudbina "Trepče" trebalo da se rešava u okviru dijaloga, Makalister je konstatovao da oko tog koncerna postoje različita viđenja Beograda i Prištine, ali da se radi o bilateralnom pitanju, koje bi trebalo da rešavaju Srbija i Kosovo između sebe.

Nije, međutim, isključio ni mogućnost da "Trepča" bude tema u dijalogu u Briselu.

"Ako su obe strane jedinstvene u tome da to može biti tema u dijalogu, onda se može staviti na dnevni red, a EU će pokušati da i po tom pitanju posreduje”, rekao je Makalister ukazujući da je svestan škakljivosti tog pitanja.

Vrativši se na put Srbije u EU, Makalister je ocenio da je Beograd na dobrom putu, jer su prva poglavlja već otvorena, a među njima i dva veoma važna 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Izrazio je nadu da će do kraja godine biti otvorena još neka poglavlja, i podvukao da bi ona koja su tehnički pripremljena, trebalo da budu otvorena, ali da o tome odlučuju zemlje članice Unije.

Kada je reč o odnosima sa Tiranom, odnosi Srbije i Albanije napreduju u dobrom smeru, ocenio je, ujedno ističući da su, po pitanju regionalnog pomirenja i dobrosusedskih odnosa Srbija, a posebno premijer Aleksandar Vučić, mnogo učinili.

"Verujem da bi srpsko-albanski put dijaloga mogao biti uzor za odnos sa drugim zemljama u regionu", naglasio je Makalister.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара