Mustafa: Biće formirana ZSO

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da će biti formirana Asocijacija opština sa srpskom većinom i ocenio da demarkacijom sa Crnom Gorom Kosovo ne gubi teritoriju.

Mustafa je govoreći na 93. seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a "Rouz Rot" istakao da je Kosovo opredeljeno za evroatlantski put.

"Mi smo na dobrom putu evroatlantskih opredeljenja, putu koji vodi ka učlanjenju u evroatlantske projekte. Kada je NATO u pitanju mi smo zainteresovani za aktivnu saradnju i da dalje ostane na Kosovu", naveo je Mustafa.

Rekao je da je za kosovsku vladu prioritet ekonomski razvoj, jačanje pravne države, podizanje kvaliteta u obrazovanju i zdravstvu.

"Percepcija korupcije na Kosovu je i dalje velika, ali smo preduzeli mere na prilagođavanju zakona za borbu protiv korupcije. Imamo veću efikasnost tužilaštava i sudova", rekao je Mustafa.

Govoreći o suprotstavljanju opozicije sporazumima o demarkaciji i Asocijaciji opština sa srpskom većinom, Mustafa je ocenio da je bavljenje tim temama uticalo na gubljenje vremena.

"Imali smo nasilne proteste, uspeli smo da ih prevaziđemo. Asocijacija će biti formirana, dok kada je reč o demarkaciji ubeđeni smo da nismo izgubili nijedan kvadratni metar, uprkos tome što opozicija kaže da gubimo teritoriju", kazao je Mustafa.

Govoreći o terorizmu Mustafa je rekao da se od septembra prošle godine nijedan građanin Kosova nije pridružio sukobima van zemlje.

"Usvojili smo strategiju u borbi protiv terorizma i ekstremizma. Zainteresovani smo da povećamo i pojačamo sigurnost. Bezbednosna situacija u zemlji je dobra, zadovoljni smo sa Bezbednosnom snagom Kosova. Očekujemo da ona u budućnosti bude članica NATO i pre toga da se pretvori u Oružane snage Kosova", rekao je kosovski premijer.

Ocenio je da je doprinos koji Kfor daje bezbednosti na Kosovu veliki i da NATO ima posebnu ulogu na Kosovu.

"Mi smo zainteresovani za dobru saradnju posebno sa Kforom. Mogu sa punom odgovornošću da kažem da je poverenje građana u Kfor izuzetno visoko i da je saradnja na potrebnom nivou, imajući u vidu misiju koju ima o obezbeđenju reda i mira u zemlji. Zainteresovani smo da Kfor i dalje ostane na Kosovu", rekao je Mustafa.

Seminar "Rouz Rot" Parlamentarne skupštine NATO-a počeo je u subotu, 22. oktobra i na njemu 21 država članica tog vojnog saveza i njegovih partnera razgovara o perspektivi Kosova i odnosima sa Evropskom unijom i ulogom NATO-a u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво