Polemika DS-a i SNS-a oko kulturnog nasleđa Novog Sada

DS je optužio gradske vlasti u Novom Sadu predvođene SNS-om da ruše kulturno-istorijske spomenike u tom gradu, navodeći da je vredan jermenski spomenik porodice Čenazi u centru grada izmešten iz centra zbog izgradnje višespratnice. SNS je odgovorio da je spomenik kulture porodice Čenazi zbog izgradnje poslovno-stambenog objekta privremeno odnet na restauraciju.

Demokratska stranka podsetila je da je Novi Sad izabran za evropsku prestonicu kulture 2021. godine i optužila gradske vlasti da ruše kulturno-istorijske spomenike u tom gradu.

"Ukoliko taj pohod ne bude odmah zaustavljen, Novi Sad će 2021. godine postati prva kulturna prestonica Evrope koja je svesno uništila najvrednije istorijsko, kulturno i graditeljsko nasleđe u širem gradskom jezgru", naveo je DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da je gradska vlast ranije obećala da će sačuvati vredan jermenski spomenik porodice Čenazi u centru grada, koji je izmešten iz centra zbog izgradnje višespratnice.

Taj spomenik je predstavljao poslednji sačuvani deo kompleksa nekadašnje jermenske crkve i jednu od nekoliko sačuvanih originalnih celina iz perioda pre bombardovanja iz 1849. godine, u kojem je Novi Sad bio gotovo uništen.

"Devastacija i moguće uništenje poslednjeg autentičnog traga života Jermena u Novom Sadu samo je poslednji u nizu primera varvarskog odnosa prema urbanističkom i istorijskom identitetu Novog Sada", ocenio je DS.

Odgovarajući na optužbe DS-a, novosadski odbor Srpske napredne stranke saopštava da demokrate nastoje da naruše tradicionalno dobre odnose jermenskog i srpskog naroda.

Novosadski naprednjaci podsećaju da je, uz konsultacije i nadzor stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika Novog Sada, spomenik kulture porodice Čenazi od neprocenjivog značaja za Novi Sad, zbog izgradnje poslovno-stambenog objekta na uglu ulica Narodnih heroja i Bulevara Mihajla Pupina, privremeno odnet na restauraciju.

Po završetku radova na objektu, kako navode, a uz dogovor sa predstavnicima Konzulata Jermenije u Beogradu, spomenik će biti vraćen.

"Prema projektu, on će građanima biti vidljiviji i pristupačniji, a istovremeno je ispoštovano i mišljenje stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture da on treba da bude postavljen u blizini starog mesta, jer je u pitanju prostor nekadašnjeg kompleksa Jermenske crkve. Na tom mestu biće postavljene i zastave prijateljstva Jermenije i Srbije", navodi se saopštenju.

SNS podseća Novosađane na činjenicu da ne postoje podaci da su se članovi ili preci članova DS-a, na bilo koji način protivili rušenju jermenske crkve, a sada naprasno pokazuju brigu za očuvanjem spomenika jermenske zajednice, koji će sadašnja gradska vlast, ne samo sačuvati, nego i restaurirati i još lepše i vidljivije obeležiti.

Naprednjaci pozivaju Novosađane da se, prolazeći pored Pariskog magazina u centru grada, podsete ko je bio na vlasti kada je ovaj tržni centar izgrađen, a koji se nikako ne uklapa u staro jezgro grada.

"Ko je zarad profita i vodeći se ličnim interesima, dozvolio rušenje u starom jezgru i izgradnju objekta koji se ničim ne uklapa u arhitekturu strogog centra grada", pitaju naprednjaci u saopštenju i dodaju da su demokrate imale dovoljno vremena da se pobrinu i o zaštiti starih trščara, kao i obnovi Pozorišnog trga.

O rušenju jermenske crkve

Reagujući na saopštenje naprednjaka, novosadski odbor Demokratske stranke obacio je večeras optužbe novosadskog odbora SNS-a da su članovi DS-a i "njihovi preci" odgovorni za rušenje jermenske crkve 1963. godine.

Iz DS-a tvrde da je kampanja, kako kažu, blaćenje i klevetanje te stranke koju već godinama vodi Srpska napredna stranka dostigla vrhunac time što su članovi DS-a i njihovi preci optuženi da su odgovorni za rušenje jermenske crkve.

Kako navode novosadske demokrate, jermenska crkva u Novom Sadu srušena je još 1963. godine, u vreme kada Demokratska stranka nije ni postojala.

Iz DS-a navode i da je sadašnja gradska vlast već srušila zgradu predratne Komunalne banke koja je pod zaštitom i da je odlučila da sruši i poslednje kuće od trske u gradu, koje su takođe kulturno dobro pod zaštitom, a da se sada na meti našao i spomenik porodice Čenazi, koji predstavlja poslednji autentičan trag života Jermena u Novom Sadu.

U odgovoru Gradskog odbora Srpske napredne stranke na saopštenje DS-a, naprednjaci navode da jasno piše da "Srpska napredna stranka podseća Novosađane" na tu činjenicu da ne postoje podaci, a da sada demokrate "naprasno pokazuju brigu za očuvanjem spomenika jermenske zajednice, koji će sadašnja gradska vlast, ne samo sačuvati, nego i restaurirati i još lepše i vidljivije obeležiti".

"Dakle, jasno je da SNS ne optužuje članove Demokratske stranke za rušenje jermenske crkve 1963. godine, ali podseća javnost da se preci današnjih članove te stranke u raspadu ili članova koji su tada bili punoletni, nisu suprotstavili tom anticivilizacijskom činu tadašnje komunističke vlasti", navodi se u saopštenju.

Gradski odbor Srpske napredne stranke apeluje na Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu "da u budućim saopštenjima koriste samo dobro proverene argumente" i savetuju da izbegavaju teme koje će im se vratiti poput bumeranga.

"U poslednjih 16 godina u ovoj zemlji gotovo da nema nečasne radnje u koju nisu upleteni funkcioneri Demokratske stranke. Tu mislimo i na temu koju ste danas pokrenuli - rušenje i ruženje starog jezgra grada. Biće dovoljno da se prisetite Pariskog magazina i gradnje privatnog Gerontološkog centra u okviru zaštićenog prirodnog dobra u Futoškom parku", navode naprednjaci.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво