Delavije: Kfor će otići kada Kosovo bude sposobno da se odbrani

Kada Kosovo bude sposobno da se samo odbrani snage Kfora biće povučene, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavije. Komandant Kfora ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i sigurna.

Na seminaru Rose Roth Parlamentarne skupštine NATO-a u Prištini, Delavije je istakao da će doći do transformacije Bezbednosnih snaga Kosova i vojske, ali da ta promena treba da obuhvati sve ustavne elemente na Kosovu.

"Kfor je institucija koju mnogo poštuju, kako Albanaci, tako i kosovski Srbi. Svakako će doći vreme kada Kfor više neće biti potreban", rekao je Delavije.

Prema njegovim rečima, NATO ne treba da se povuče ako zemlja nema sposobnosti da se sama zaštiti.

Seminar Rose Roth Parlamentarne skupštine NATO-a počeo je u subotu i na njemu će 21 država članica tog vojnog saveza i njegovih partnera razgovarati o perspektivi Kosova i odnosima sa Evropskom unijom i ulogom NATO u regionu.

Fungo: Situacija na Kosovu je mirna i sigurna

Komandant Kfora italijanski general major Đovani Fungo ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i sigurna i da je obezbeđena sloboda kretanja.

Fungo je na seminaru Parlamentarne skupštine rekao da je delovanje Kfora promenjeno i da se prilagodilo sadašnjoj stuaciji, ali da je i dalje u skladu sa misijom utvrđenom pre 17 godina, kako bi se obezbedio miran i siguran ambijent i sloboda kretanja.

"Bezbednosna stuacija se vidno poboljšala", rekao je Fungo i dodao da je trenutno na Kosovu prisutno 4.500 pripadnika mirovnih snaga NATO, dok ih je 2002. godine bilo 36.000.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво