Seminar NATO-a u Prištini

U Prištini je počeo 93. seminar "Rouz-Rot" u organizaciji Parlamentarne Skupštine NATO-a, na kojoj će učestvovati poslanici iz 21 zemlje članice Alijanse i zemalja partnera.

Potpredsednik PS NATO-a Paolo Ali je izrazio žaljenje što su delegacija Srbije u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a i šef srpskog pregovaračkog tima Marko Đurić otkazali svoje učešće na ovom seminaru u Prištini, ali je istakao da će i u budućnosti biti prilika za nove susrete s njima, prenosi portal e-Vijesti.

U Kancelariji za KiM naveli su juče da je preko MSP otkazano učešće Đurića na tom skupu zbog važnih obaveza koje ima tokom vikenda.

Kako su naveli, razlog što direktor Kancelarije za KiM ne može danas da bude u Prištini je taj što će biti u Novom Sadu na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade.

Paolo Ali je ocenio da je seminar "Rouz-Rot" istorijski, jer se po prvi put održava u Prištini i poručio da je budućnost Kosova u evroatlantskim integracijama, navela je Anadolija.

Rekao je da je ohrabren "pozitivnim razvojem u Prištini", kao i dijalogom sa Beogradom, ocenjujući i da je na Kosovu stanje sa aspekta bezbednosti "uopšteno gledano stabilno, iako ima određenih izazova".

Takođe je rekao i da NATO nastavlja da igra važnu ulogu u regionu i da sve strane priznaju da je prisustvo KFOR-a na Kosovu od "životnog doprinosa za mirno i bezbedno okruženje".

Na seminaru "Rouz-Rot", koji će trajati tri dana, učestvuje oko 100 učesnika, uključujući i gotovo 70 poslanika iz 21 zemlje članice NATO-a i zemalja partnera.

Glavna tema seminara je, kako se navodi, evroatlantska perspektiva, a poslanici PS NATO-a razmotriće političku, socio-ekonomsku i bezbedonosnu situaciju na Kosovu, perspektivu ekonomske saradnje u regionu, kao i reakcije zemalja Zapadnog Balkana na pretnju međunarodnog terorizma i na migrantsku krizu.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova je govoreći o evropskoj perspektivi Kosova istakla da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da će od njega biti mnogo koristi.

Ona je podsetila da su Prištini ostala još dva kriterijuma za dobijanje liberalizacije viznog režima, a to su ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije.

Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine naveo je da je Kosovo multietničko i da su "sve zajednice politički predstavljene", te da je Priština opredeljena da se bori protiv političke korupcije i organizovanog kriminala, kao i protiv terorizma.

Prema njegovim rečima Kosovo nije, niti će biti izvor terorista, a "postojeće religije na Kosovu su osnov saradnje, a ne širenja mržnje".

Veselji je poručio da će demarkacija svakako biti završena, a za transformaciju Bezbedonosnih snaga u Oružane snage rekao da je Kosovo spremno, ali da je potreban, kako kaže, konsenzus unutar Kosova i sa partnerima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи