Nikolić: Nećemo prihvatiti priznanje nepostojeće države

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se Srbija danas, kao i mnogo puta u svojoj istoriji, opet bori za principe pravde u međunarodnom pravu i poretku i iste standarde za sve.

Nikolić je na svečanosti povodom Dana oslobođenja Novog Sada rekao da nemamo pravo da prihvatimo da je interes u prednosti nad čašću i dostojanstvom i da Srbija neće i ne može da prihvati priznanje nepostojeće države na svojoj teritoriji.

Kaže da se Srbija iskreno zalaže za očuvanje mira i dobrosusedske odnose u regionu, jer jedino tako može da se ostvari ekonomski napredak i blagostanje za sve na ovim prostorima.

Dodaje da smo u svojoj časnoj viševekovnoj istoriji u Srbiji uvek kačili pušku o rame da bismo branili svoj opstanak i slobodu, bez koje, kako je istakao, ne umemo da dišemo.

Navodeći da je Srbija položila ogromne žrtve na oltar slobode, Nikolić je kazao da je ona u svojoj istoriji bila uvek na strani pravde, časti i slave, na strani zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu.

"Nemamo pravo da izneverimo krv i žrtvu naših heroja. Nemamo pravo da prihvatimo kako je interes u prednosti nad čašću i dostojanstvom. Nad pravdom", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da se ne sme zaboraviti na stradalnu i slavnu prošlost koja "obavezuje za večnost".

"Gotovo da nema dana u godini, a da se u nekom delu Srbije ne slave važni datumi pobeda naših predaka. Sa ponosom i zahvalnošću što živimo u slobodi obeležavamo te dane i datume, sećamo se heroja", rekao je Nikolić. 

Predsednik Srbije je podsetio i na veliki doprinos Novosađana u toj borbi.

On je osvrćući se na istoriju Novog Sada rekao da su Novosađani svih nacionalnosti dali veliki doprinos pobedi nad okupatorom u Drugom svetskom ratu, ali i da su pretrpeli velike žrtve u periodu okupacije od 1941. do 1944. godine, a kao primer pomenuo je Novosadsku raciju u kojoj su fašisti Mikloša Hortija ubili i pod dunavski led bacili između 3.000 i 5.000 stanovnika Novog Sada i Vojvodine.

"Prošle su 72 godine od oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, kada su fašisti, poraženi nezaustavljivim nadiranjem vojnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije, bežali iz Novog Sada. Novi Sad je tako postao simbol pobede i još jedan grad slobodne Jugoslavije", rekao je Nikolić. 

Za ta herojska dela svojih žitelja, naglasio je Nikolić, Novi Sad je 1975. godine odlikovan Ordenom narodnog heroja i postao grad-heroj.

"Hrabrost i žrtvovanje naših predaka u Drugom svetskom ratu nisu bili uzaludni. Oni su se izborili za slobodu. Dali nam otadžbinu da je čuvamo i predamo novim generacijama - bolju, uspešniju i uvek slobodnu", rekao je predsednik Srbije i obraćajući se pripadnicima Vojske Srbije istakao da će oni koji predvode i odlučuju o vojsci učiniti sve "kako bi Vojska Srbije i dalje ostala stub poverenja građana, oličenje sigurnosti države, morala i poštenja".

Čestitajući Dan oslobođenja Novog Sada, Nikolić je svim građanima Srbije poželeo da žive u slobodi i miru koji su nasledili od herojskih dedova i očeva. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи