Dačić: Srbija ne reaguje više na dugme kad se neko namršti

Srbiji jeste važan put ka Evropskoj uniji, ali nećemo dozvoliti da nas neko ponižava, poručio je šef srpske diplomatije.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je put ka EU od životne važnosti za našu zemlju, ali da Evropska unija treba da shvati da Srbija ne reaguje na pritiske.

Na pitanje o dijalogu sa Prištinom i otvaranju novih poglavlja uslovljavanjem postizanja sporazuma u dijalogu, Dačić je rekao da su poglavlja 23, 24 i 35, koje se tiče Kosova, uslovna poglavlja, i da kad god neko u EU proceni da nemamo dovoljan napredak, može da uspori naše napredovanje.

"A često se to radi da bi se Srbija naterala da prihvati nešto što nije u njenom interesu, misleći da mi reagujemo na pritisak", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

"Sada su malo razočarani što nismo prihvatili taj sporazum (o diplomama) koji su oni rekli da moramo da prihvatimo ili neće biti otvorena poglavlja", konstatovao je Dačić.

“"Kad smo mi rekli: pa dobro, ne moramo da otvorimo u oktobru, nek bude u decembru, zato što neko misli da je to nama sada životno pitanje. Jeste nama životno važno da idemo ka EU, ali nećemo dozvoliti da nas iko ponižava. Nismo mi glupi, mi dobro znamo šta oni rade”", rekao je Dačić.

“Hoće da nas dovedu u vremenski tesnac i da kažu: morate to da prihvatite inače neće biti napretka. Pa ne mora da ga bude”, naglasio je on.

Dačić je rekao da Srbija želi u EU, ali da ne može u EU bez države.

"Idemo u EU na način kao i svaka druga zemlja, poštujući svoje nacionalne i državne interese i samim tim očekujemo da EU to shvati, da Srbija ne reaguje više na dugme, na pritisak, na to kad neko namršti čelo da mi odmah moramo sve da prihvatimo, i nema više plašenja", rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija ima nezavisnu spoljnu politiku, i da će tek kada bude članica EU i kada bude u mogućnosti da se čuje i naš glas, onda moći da se govori o tome da je utvrđena zajednička spoljna politika Srbije.

Realno ukidanje viza između Srbije i Kine

Dačić je rekao da je realno da vize za građane Srbije i Kine budu ukinute početkom 2017. godine.

"Ukoliko sve ide dogovorenom dinamikom, to je sasvim realan rok", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Objasnio je da se sada očekuje da kineska vlada da saglasnost na tekst sporazuma, nakon čega bi premijeri dve zemlje trebalo da ga potpišu, verovatno na samitu Kine i 16 zemalja u Rigi početkom novembra.

"Ako to tamo bude potpisano, sledi ratifikacija u parlamentu i nakon toga on stupa na snagu. Tako da je sasvim realno da se to desi. To znači da će svi imati pravo da putuju bez viza 30 dana", rekao je Dačić.

Govoreći o otvaranju avionske linije između Beograda i Pekinga ili Šangaja, Dačić je rekao da će i naša i kineska avio-kompanija imati veliki interes za to, kao i da bi to bilo veoma korisno u političkom, ali i ekonomskom smislu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво