Odbor za spoljne poslove odobrio Fond za Zapadni Balkan

Skupštinski Odbor za spoljne poslove podržao je predlog da se ratifikuje sporazum o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan čiji je cilj, kako je navedeno, jačanje veza i podsticanje evrointegracija Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da učešće u Fondu za Zapadni Balkan ne znači priznavanje Kosova.

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) usprotivili su se zahtevajući da se povuče iz skupštinske procedure, jer smatraju da je to korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

"Ovaj sporazum je nova i potupno nedvosmislena potvrda da se i ova Vlada prema samoproglašenom Kosovu odnosi kao prema državi, intenzitet je nizak stavljaju se (pored naziva Kosovo) neke zvezdice i pahuljice koje će se istopiti i ovo će biti samo još jedan korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova", rekla je šefica poslaničke grupe DSS-a Sanda Rašković Ivić.

Istakla je da se tim sporazumom ukida preambula Ustava Srbije i menjaju svi oni članovi Ustava koji štite teritorijalni integitet i suverenitet Srbije.

Smatra da je neprihvatljivo i što je centar tog fonda u Tirani, čime se, kako je ocenila, podržava "stvaranje velike Albanije".

Poslanica SRS-a Nataša Jovanović ocenila je da sporazum nije u skladu sa Ustavom i da to nije međunarodni ugovor, koji se inače definiše kao akt koji Srbija potpisuje sa jednom ili više država ili međunarodnih organizacija.

"A kakav je status Kosova sa zvezdicom. Kako možete da sklapate ugovor sa nečim što nije država" upitala je Jovanovićeva i dodala da se "oni koji su naterali Srbiju da potpiše ovaj sporazum", da se pridržavaju statusne neutralnosti Kosova i rezolucije 1244 SB UN, ovakve sporazume bi potpisivao Savet bezbednosti UN i Unmik, "a ne Hašim Tači".

Pavle Janković iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, rekao je da je sporazum formulisan na način koji čini jasnim da Kosovo nije država već teritorija pod međunarodnom upravom u sastavu Srbije.

Dodao je da je Kosovo obeleženo zvezdicom i bez prejudiciranja statusa što je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Napominje da je zadatak Fonda da radi na promovisanju kulturne saradnje, razmene u istraživanju, prosveti, na razmeni poseta omladine.

"Namena fonda je razvoj tešnje saradnje između ugovorenih strana, jačanje njihovih veza, integracija u EU i zajedničko predstavljanje u trećim zemljama", rekao je Janković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво