Premijer Cerar u poseti Srbiji početkom sledeće sedmice

Slovenački premijer Miro Cerar doći će u zvaničnu posetu Srbiji početkom naredne sedmice, što će biti takođe prilika za zajedničku sednicu vlada dve zemlje, saopštila je pres služba slovenačke vlade.

Kako precizira slovenačka agencija STA, Cerar će se sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem, a obratiće se zajednički sa Vučićem učesnicima srpsko-slovenačkog poslovnog foruma.

Sa Cerarom će u nedelju i ponedeljak u posetu doći šef diplomatije Karl Erjavec, kao i ministri zaduženi za sektore unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, privrede, poljoprivrede, infrastrukture, javne uprave i kulture.

Na zajedničkoj sednici dve vlade razgovaraće se o načinima za ojačanje bilateralne saradnje u čitavom nizu oblasti, saopštila je pres služba Vlade Slovenije.

Predstavnici vlada će takođe sklopiti nove sporazume i razmotriti primenu dosad sklopljenih sporazuma, stoji u saopštenju.

To je treća zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije. Prva je održana u Srbiji u oktobru 2013, a druga lani u Sloveniji, podseća STA.

Kao područja od posebnog interesa o kojima će biti reči na sastanku, pres služba slovenačke vlade navodi privredu, kulturu, poljoprivredu, infrastrukturu, energetiku, migracije, odbranu i bezbednost, zaštitu životne sredine, IT, razvoj i regionalnu saradnju, kao i proširenje Evropske unije.

Teme od izuzetnog značaja

Između ostalog, razgovaraće se i o primeni sporazuma o sukcesiji, čijoj punoj primeni Slovenija pridaje značaj u odnosima sa Srbijom.

Slovenija podržava Srbiju u njenim naporima za članstvo u EU i nudi joj političku podršku i tehničku pomoć u pristuprnim pregovorima, prenosi STA.

Privredni odnosi između dve zemlje se ocenjuju veoma dobrima, ali na mnogim područjima, poput saobraćaja, zaštite životne sredine, turizma i energetike, puni potencijal nije iskorišćen, navodi slovenačka agencija.
Srbija je 11. po veličini trgovinski partner Slovenije, a obim bilateralne robne razmene je prošle godine iznosio 1,14 milijardi evra, od čega 743 miliona evra iznosi vrednost slovenačkog izvoza.

Srbija je i 2015. godine bila drugi po veličini primalac slovenačkih direktnih stranih investicija u iznosu od 996 miliona evra, uprkos tome što taj iznos predstavlja pad od dva odsto u odnosu na 2014. godinu. Istovremeno, direktne strane investicije Srbije u Sloveniju su porasle za 28 odsto na 59 miliona evra.

Srbija je za Sloveniju takođe jedno od najvažnijih turističkih tržišta i zauzima sedmo mesto po broju posetilaca, a osmo po broju noćenja. Većem broju turista doprineli su vizna liberalizacija i uspostavljanje direktne avio veze 2013, koju je uvela "Er Srbija".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво