Davenport: EU nastavlja da igra svoju ulogu u dijalogu

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da se dijalog između Beograda i Prištine nastavlja i da Evropska unija nastavlja da igra svoju ulogu u tome. Srbija je našla veoma dobar i human način da se suoči sa migrantskom krizom, ističe Davenport.

Majkl Davenport je u izjavi novinarima podsetio da su u Briselu bile delegacije Beograda i Prištine i da su razgovarale o konkretnoj implementaciji nekoliko aspekata Briselskog sporazuma i drugih sporazuma u dijalogu.

Govoreći o otvaranju poglavlja, Davenport je rekao da je Evropska komisija dala svoje preporuke što se tiče otvaranja sledećih poglavlja podsećajući da je sada pre svega reč o poglavlju pet, koje se tiče javnih nabavki.

"EK je dala svoju preporuku, sada je na zemljama članicama da donesu odluku", rekao je Davenport. 

Srbija je našla veoma dobar i human način da se suoči sa migrantskom krizom, a Delegacija Evropske unije joj je najbolji i najznačajniji partner u tome, izjavio je Davenport.

"Hoćemo naravno da pomognemo Srbiji da nastavi ovaj put", rekao je Davenport novinarima, dodajući da je sporazum EU i Turske ključna stvar i da mora da se primeni.

Prema njegovim rečima, to je ključni elemenat i za Srbiju i za druge zemlje regiona i cele Evrope.

"Imamo stalnu saradnju sa Srbijom, sa Vladom Srbije, ministarstvima i komesarijatom. Srbija je pouzdan partner", rekao je Davenport.

On je naveo da Delegacija ima stalne kontakte sa ministrima Aleksandrom Vulinom, Nebojšom Stefanovićem i Jadrankom Joksimović kako bi pomogli Srbiji da reši taj izazov, podsećajući da je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vulin bio u Briselu i razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku EU Johanesom Hanom.

Davenport je rekao da je EU obećala dodatnu pomoć. "EU je izdvojila više od 40 miliona evra Srbiji kao pomoć bez obzira da li je reč o humanitarnoj pomoći, o rekonstrukciji prihvatnih centara, zaštiti granice Srbije i Bugarske", ukazao je on.

Šef delegacije Evropske unije je pojasnio da je reč o dodatnim sredstvima.

"Naravno da je potrebno da identifikujemo potrebe. To je zajednički posao i zbog toga pozdravljam razgovore sa ministrom Vulinom o detaljima potreba u okviru opšteg plana na resaavnju", rekao je Davenport.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво