Joksimović: Evropske integracije ostaju prioritet Vlade

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija ne posmatra Evropsku uniju kao bankomat već kao projekat stabilnosti, mira i dobrog životnog standarda. Srbija će i dalje imati humanitarni pristup prema migrantima, ali ne može da bude parking mesto, izjavila je Joksimovićeva.

Jadranka Joksimović je rekla da Srbija ne treba da se povlači pred problemima koji postoje u EU, već da uradi najbolju procenu svojih interesa i da društvo ide napred.

Prioritet Vlade Srbije ostaju evropske integracije, izjavila je ministarka Joksimović. 

Kad je reč o regionalnoj stabilnosti i razvoju, ministarka je dodala da treba da se nauče lekcije od onih koji su ih već prošli i naglasila da se evropske integracije prepoznaju kao najbolji i najrazumniji put da se unapredi društvo.

Otvarajući Petu nacionalnu konferenciju o prekograničnoj saradnji, ona je najavila da će sa Delegacijom EU inicirati skup na kome će biti prikazana iskustva takve saradnje kako bi sve opštine mogle da se upoznaju sa tim.

Ova vlada, kako je dodala, zauzela je efikasniji i drugačiji pristup evropskim integracijama.

Joksimović je dodala da je Ministarstvo na čijem je čelu uspostavilo dobru koordinaciju sa Ministarstvom državne uprave i ministarkom Anom Brnabić kako bi se identifikovale mogućnosti i potrebe na lokalu.

"Evropske integracije su deo unutrašnje razvojne politike Srbije i vlada je zauzela stav da sredstva iz fondova EU budu podrška reformama i razvoju na svim nivoima, od lokalnog do republičkog", istakla je Joksimovićeva.

Kao primere dobrog korišćenja tih sredstava ona je navela Mađarsku, Poljsku, Slovačku, ističući da su na taj način razviile svoju unutrašnju snagu i ekonomiju.

Joksimović je pozvala lokalne samouprave da urade dobru metodološku procenu, vide stvarne potrebe i učestvuju u projektima EU.

Ministarka je primetila da ima lokalnih samouprava koje imaju sredstava, ali bi ipak da dobiju novac iz republičkog budžeta.

Ona je ukazala na veliku ulogu lokalnih samouprava podsetivši da su nosioci 60 odsto propisa koje Srbija usvaja upravo one.

"Ako ne pripremimo sebe i lokalne samouprave da sprovedu propise, onda smo radili uzaludan posao", rekla je Joksimović.

"Nema stagnacije na EU putu"

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije odbacila je kao netačne ocene da Srbija stagnira u procesu evropskih integracija izrazivši uverenje da će do kraja godine biti otvorena još tri poglavlja - pet, 25 i 26.

Joksimović je novinarima odgovarajući na pitanje da li će Srbija biti zaustavljena na evropskom putu, jer nema napretka u dijalogu između Beograda i Prištine, rekla da je za Srbiju važno da se insistira na tome da se zadrži dinamika pregovaračkog procesa, zato što, kako je rekla, evropske integracije ne smeju da budu percipirane samo od toga kako napreduje dijalog Beograda i Prištine.

"Jeste važno da ima pomaka, mi smo toga svesni, niko to ne negira, ali je isto tako važno da se ceo reformski proces i sva poglavlja za koja je Srbija spremna budu na taj način i tretirana.", rekla je Joksimović koja učestvuje na Petoj nacionalnoj konferenciju o prekograničnoj saradnji.

Ona je istakla da evropske integracije Srbije imaju jednu dobru dinamiku, a što se tiče pregovora i implementacije Briselskog sporazuma, to je nešto što je politički uvek bilo osetljiviije u samim pregovorima.

"Definisano je da mora da se pokaže napredak paralelno sa procesom ukupnih pregovora i tu nema nikavih nejasnoća", rekla je ona, ali je dodala da ne misli da postoji stagnacija i da ništa nije urađeno.

Naprotiv, kako je rekla, Beograd je kao pregovaračka strana pokazao konstruktivan pristup za razliku od Prištine koja nije uradila mnogo posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština. 

"Srbija će imati spreman odgovor za migrante"

Srbija će i dalje imati humanitarni pristup prema migrantima, ali ne može da bude parking mesto, izjavila je ministarka Joksimović, dodajući da se i dalje čeka sveobuhvatno rešenje, ali da će Srbija imati spreman odgovor ako se nešto promeni.

"Ne dižemo zidove, ne dižemo žice, možda je to lakši način, ali Srbija je pokazala ozbiljan i humanitaran pristup i mi se držimo tih vrednosti", rekla je Joksimović novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da sporazum sa Turskom i dalje funkcioniše, da je smanjen broj migranata koji idu zapadnobalkanskom rutom, ali vlada razmatra i druge scenarije.

"Radimo na tome da ukoliko se nešto u budućnosti drugačije desi da Srbija ima spreman odgovor i to je ono što je najvažnije za naše građane", istakla je Joksimović.

Podsetila je da postoji Radna grupa koja se bavi pitanjem migranata koja redovno tretira sve promene koje se dešavaju u pogledu migrantske krize, te da postoji plan za brzo reagovanje.

"Ne menjamo našu politiku, humanitarni pristup zadržavamo, naravno nije Srbija spoljna granica EU. Migranti u Srbiju ulaze iz zemalja EU i kreću se dalje ka zemljama EU. Imamo smeštajne kapacitete, koje nadam se, možemo i da proširimo, ali čekamo naravno sveobuhvatno rešenje od strane EU", rekla je ministarka.

Joksimović je podvukla da je Srbija pouzdan partner od početka migrantske krize. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво