Vulin: Nećemo povećavati kapacitete za smeštaj migranata

Migrantska kriza je jedna od tema na Samitu evropskih lidera u Briselu. Problema je mnogo, a rešenja malo. Jedno od pitanja je i zašto Srbija za zbrinjavanje migranata dobija višestruko manje novca od drugih zemalja. Ministar Aleksandar Vulin kaže za RTS da Srbija dobija pomoć iako nije članica EU, ali ističe da neće povećavati kapacitete za smeštaj migranata. Srbija insistira na tome da bude deo sporazuma koji EK pokušava da postigne sa vlastima Avganistana i Pakistana o povratku i readmisiji državljana ovih zemlja, rekao je Vulin.

Ministar Aleksandar Vulin, koji je prethodnih dana u Briselu razgovarao sa evropskim zvaničnicima, naveo je da je Srbija dobila dodatna sredstva koja će joj pomoći u migrantskoj krizi u zimskom periodu.

"Dobijamo dodatna sredstva, sada smo dobili još preko šest miliona evra i to će značiti da do kraja godine zadovoljimo potrebe migranata, a da ne ugrožavamo budžet", rekao je Vulin gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da članice EU imaju pristup fondovima kojima mi nemamo, ali da je sve što dobijemo iz EU rezultat pregovaranja i svesnosti pozicije u kojoj se Srbija nalazi.

Objašnjava da je Srbiji potrebna direktna budžetska pomoć – pre svega za plate ljudi koji rade na ovom problemu.

"Očekujem da se pomoć uveća – od slanja ljudi, doći će 10 predstavnika ranih policija Evropske unije. Nama je pomoć potrebna da bi oni mogli da prezime, ali nikako da povećavamo kapacitete", rekao je Vulin.

Naveo je da legalno u Srbiju svakog dana uđe do 100 ljudi, i da to nije teško kontrolisati. Takođe, iz zemlje dnevno izađe oko 30 njih, ali ima i značajan broj onih koji se vraćaju ili budu vraćeni.

"Broj koji držimo je 6.000 i to nećemo da povećavamo", naglasio je ministar i dodao da onaj ko zatraži azil ima prava da uđe u zemlju.

Ministar kaže da će Srbija najverovatnije biti deo sporazuma koji Evropska komisija pokušava da postigne sa vlastima Avganistana i eventualno Pakistana o povratku i readmisiji državljana tih zemlja.

"Svi moji sagovornici, najviši predstavnici Evropske komisije, složili su se da je potpuno razuman zahtev da i Srbija bude deo tog sporazuma. Insistirali smo i to će biti tako – najveći broj kod nas su ekonomski migranti koji moraju da se vrate", kaže Vulin.

Ističe da bi sporazum mogao biti donet veoma brzo jer je to, kako kaže, i u interesu Evropske unije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво