Gojković: Parlament oslikava potrebe naših građana

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je, na otvaranju izložbe povodom osam decenija od završetka izgradnje Doma Narodne skupštine, da i danas parlament oslikava potrebu naših građana za izgradnjom moderne, uspešne i poštovane Srbije, u Evropi i čitavom svetu.

U Domu Narodne skupštine Maja Gojković je, u prisustvu brojnih zvanica, otvorila izložbu akvarela i fotografija povodom osam decenija od izgradnje tog zdanja i održavanja prve sednice u tom reprezentativnom objektu. 

U obraćanju na otvaranju izložbe, Gojkovićeva je rekla da je Dom Narodne skupšštine podignut u blizini mesta na kome je 1830. godine pročitan sultanov hatiššerif, kojim je potvrđena autonomija Srbije, ššto ovo zdanje, kaže, čini simbolom težžnje srpskog naroda ka slobodi i samostalnosti.

"Duga borba za samostalnost i slobodu dodatno podstiče nas poslanike danas da, donošenjem dobrih zakona, radimo na izgradnji uređene držžave, koja će biti zajednička kuća za sve našše građane", kaže Gojkovićeva.

Parlament je, rekla je Gojkovićeva, mesto na kojem se vidi neposredno izražžena volja građana, simbol slobode i pravde u svim demokratskim državama sveta.

Prema njenim rečima, ovo je dan i kada smo 20. oktobra 1936. godine, otvaranjem redovnog jesenjeg zasedanja i izborom prvog predsednika u tom zdanju Stevana Ćirića, i dobili svoj dom demokratije i parlamentarizma.

Kako je navela Gojkovićeva, 1907. godine kralj Petar Prvi Karađorđević je, u vremenu punom nade i vere u budućnost, položžio kamen temeljac tog doma, kao znak napretka Srbije.

"Stradanja i muke države i naroda u balkanskim i Prvom svetskom ratu, opšta nemaština, odložila je završetak Skupštine, koja je uvek delila sudbinu svojih građana", kaže Gojkovićeva.

Navela je da je naš zadatak, kako je to rekao ministar građevine doktor Marko Kožul 20. oktobra 1936. godine, prilikom svečanosti osveštanja i predaje zgrade predsedniku Skupštine Kraljevine Jugoslavije Stevanu Ćiriću, da "ispunimo zaveštanje predaka i ovo zdanje čuvamo za nova pokolenja i buduće generacije, na ponos i sreću nacije".

Predsednica parlamenta je podsetila i na reči prvog predsednika Skupštine u ovom Domu, Stevana Ćirića: "Hoću da vas pozovem kada vas uvodim u ovu kuću da duhovnu veličinu u nju unesemo kao najlepšu tradiciju Narodne skupštine. Hoću da svaki od vas zastane na pragu i da se zapita koliko unosi ovog blaga i, ako se oseća slabim ili umornim, neka ne prekorači prag ove svetinje. Treba da postavimo visoko merilo, mažda za mnoge od nas nedostižan cilj, ali ideal koji bezuslovno moramo imati pred očima da nesalomivom voljom služimo samo dobru naroda".

Otvaranju izložbe prisustvovali su poslanici, strane diplomate, među kojima i ambasadori SAD i UAE, Kajl Skot i Džuma Rašid el Daheri, predstavnici verskih zajednica, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Prisustvovali su i nekadašnji predsednici parlamenta Zoran Lilić i Predrag Marković, kao i ćerke prvog predsednika parlamenta u vreme završetka Doma Narodne skupštine Stevana Ćirića.

Izložba u centralnom holu Doma Narodne skupštine i publikacija, koja je priređena povodom jubileja, pokazaće javnosti deo značajnog istorijskog i umetničkog bogatstva, kroz akvarele Nikolaja Krasnova, fotografije nastanka zgrade, kao i komade nameštaja nastale po crtežima Krasnova.

Izgradnja reprezentativnog zdanja za potrebe tadaššnje Kraljevine Srbije počela je 27. avgusta 1907. godine, kada je kralj Petar Prvi Karađorđević položio kamen temeljac.

Zgrada je završena skoro tri decenije kasnije, 18. oktobra 1936. godine, a prvo zasedanje u novom zdanju održano je 20. oktobra iste godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи