Ko će biti kandidati na predsedničkim izborima?

Poslednjih dana se sve više u javnosti govori o tome ko će biti kandidati na predsedničkim izborima koji Srbiju očekuju na proleće. Predsednik Srbije kaže da niko neće moći da ga ugrozi ako bude odlučio da se ponovo kandiduje. S druge strane, opozicione stranke se sve više udaljavaju od ideje o zajedničkom kandidatu.

Sedam meseci pre isteka petogodišnjeg mandata, predsednik Srbije uveren je da bi lako mogao do još jednog.

"Ako se kandidujem, niko neće biti dovoljno moćan da ugrozi moj izbor", naveo je Tomislav Nikolić.

Ipak, da li će ući u trku, još ne otkriva. I u SPS-u suzdržani, čekaju eventualni dogovor o zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije.

Istovremeno, broj potencijalnih kandidata u opoziciji povećava se iz dana u dan. Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac smatra da je zajednički kandidat najbolje rešenje – tako je komentarisao navode da bi on mogao da bude taj. 

Međutim, za pokret "Dosta je bilo" to nije prihvatljivo. Zajednički kandidat, smatraju, ne bi mogao da bude lider nijedne opcije. Ko zna šta će se sve desiti do izbora, kaže Zorana Mihajlović.

"Predsednički izbori su daleko, to je tek sledeće godine u maju. Imajući u vidu situaciju u DS-u u prethodnom periodu, ko zna da li će DS tada izgledati ovako kako danas izgleda", navela je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Zaštitnik građana Saša Janković demantuje pisanje medija da je odlučio da bude nezavisni kandidat. Ipak, da li će ući u trku za fotelju na Andrićevom vencu, i dalje ne može da odgovori.

U DSS-u kažu da će oni biti opozicija svim prozapadnim strankama, i vladajućim i opozicionim. SDS poziva opozicione građanske partije da ne govore o jedinstvenom predstavniku dok se odluka ne donese.

I LDP je za jednog kandidata, ali su sigurni da uspeha nema ako s druge strane bude lider naprednjaka Aleksandar Vučić. To će se završiti Vučićevom pobedom u prvom krugu, uveren je Čedomir Jovanović. Vučić je, međutim, do sada više puta ponovio da on neće u trku za predsednika, a na pitanja koga će podržati, danima odgovara isto: "pitajte me za šest meseci".

"Tog trenutka kada budemo odlučili ko je kandidat, pokušaćemo u tih 20 dana da se suprotstavimo nekim drugim ljudima za koje vidim da su već pobedili, pokušaćemo, ali pošto vidim da su oni favoriti, onda su nam šanse male", naveo je predsednik SNS-a Aleksandar Vučić.

Predsednika Srbije građani biraju na proleće, pošto Tomislavu Nikoliću mandat ističe 31. maja 2017.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво