Nikolić: Sankcije ne donose efekat, samo pogoršavaju položaj ugroženih

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da uvođenje sankcija prijateljskim zemljama ne donosi nikakav efekat, već samo pogoršava položaj najugroženijih slojeva stanovništva, saopštila je Kancelarija predsednika Srbije.

Nikolić je istakao da Srbija ima nameru da bude punopravni član EU, ali da se neprestano suočava sa uslovima kako bi se ta namera ostvarila.

"Kada bismo našim iskrenim prijateljima uveli sankcije, to nam ne bi donelo nove prijatelje, već bismo, osim prijateljstva, izgubili veliku podršku u međunarodnim odnosima", rekao je Nikolić tokom sastanka sa potpredsednicom Vlade Namibije i ministarkom spoljnih poslova Netumbom Nandi Ndaitve.

Dodao je da sankcije ne donose nikakav efekat, sem što pogoršavaju položaj najugroženijih slojeva stanovništva, navodi se u saopštenju.

Smatra da se Srbija bori ne samo za principe na kojima zasniva svoju državu, već i za univerzalne principe na kojima počiva međunarodna zajednica.

"Mi smo primer primene dvostrukih standarda u međunarodnim odnosima i za nas su spremljeni uslovi koji ne važe za druge. Ako pet zemalja EU nema nikakve posledice zbog nepriznavanja Kosova, zašto bi Srbija trpela posledice zato što ne može da prizna nezavisnost", upitao je Nikolić.

Kako se navodi, predsednik Srbije je izrazio zahvalnost Vladi Namibije za nepriznavanje nezavisnosti Kosova i podršku u očuvanju srpske kulturne baštine u Unesku.

Govoreći o migrantskoj krizi, Nikolić je izrazio očekivanje da će evropski zvaničnici naći rešenje za taj problem i ocenio da je Srbija "pružila migrantima koliko je mogla" i pokazala sposobnost da se na odgovoran način suoči sa problemima.

Nikolić i Ndaitve su se saglasili da prijateljstvo Srbije i Namibije treba unaprediti saradnjom posebno u ekonomiji, kroz prenos znanja i tehnologije, poljoprivredu, građevinarstvo i obrazovanje, dodaje se u saopštenju.

Ndaitve je predsedniku Srbije prenela pozdrave predsednika Namibije Hagea Gejngoba i istakla da Namibija ceni istorijsko prijateljstvo sa Srbijom, posebno činjenicu da se pokazala kao pravi prijatelj u borbi za nezavisnost njene zemlje, u vreme SFRJ.

Izrazila je spremnost da nastavi da podržava rešavanje problema Kosova mirnim putem kroz dijalog.

"Namibija, bez obzira na pritiske, neće napraviti nijedan korak dok se Beograd ne dogovori sa Prištinom", dodala je Ndaitve.

Ocenila je da ekonomski odnosi dve zemlje treba da budu prioritet i istakla da se problem migranata mora rešavati tamo gde je nastao, a ne bavljenjem posledicama, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednika Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво