Apostolova: Važžno učešće Srpske liste u kosovskoj vladi i skupštšini

Predsednik Srpske liste Slavko Simić sastao se sa specijalnom predstavnicom EU i šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom, koja je istakla važnost učešća te liste u radu skupštine i vlade.

Aposotolova je naglasila da je njihovo učešće u parlamentu i vladi važno kako bi zakoni važni za Kosovo i kosovske Srbe bili usvojeni uz aktivno učešće Srpske liste.

Simić je preneo specijalnoj predstavnici EU da je Srpska lista do sada bila isključivo posvećena davanju aktivnog doprinosa naporima, kroz rad parlamenta i vlade kako bi se upravo preko centralnih institucija na Kosovu učvrstio mir, politička stabilnost i vladavina prava.

Takođe, naglasio je da Unija kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine mora davati jaču podršku stavovima srpskih političkih predstavnika na Kosovu koji imaju veoma značajnu ulogu u razvoju snažnijeg i efikasnijeg rada nezavisnog zakonodavnog tela kao što je parlament.

Simić je detaljno izvestio Apostolovu o stavu Srpske liste po pitanju zakona o Trepči i zakona o strateškim investicijama.

Dve strane su se složile da je sada na Ustavnom sudu da donese odluku o ovim pitanjima ali i da o ovim temama treba razgovarati.

Simić je zahvalio kancelariji EU na dosadašnjoj posvećenosti ekonomskog i infrastrukturnog razvoja opština sa srpskom većinom i izrazio nadu da će se uzajamna saradnja srpske zajednice i kancelarije Unije nastaviti i u buduće.

Šefica Kancelarije Apostolova je naglasila značaj dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda za obe strane, uključujući neophodnost da se sprovedu svi sporazumi postignuti u dijalogu.

Apostolova je takođe skrenula je pažnju na više milionsku finansijsku pomoć severnim opštinama na Kosovu preko Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć (IPA), kao i Fonda za razvoj.

Naglasila je i da je potrebno aktivnije pristupati realizaciji projekata finansiranih ovim instrumentima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво