Miščević: Bez izmene pregovaračke pozicije o poglavlju 35

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije da nije bilo izmena pregovaračke pozicije EU o poglavlju 35, koje se odnosi na Kosovo.

Tanja Miščević je na insistiranje da pojasni izjavu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da izveštaj Edite Tahiri ide u poglavlje 35, podsetila da se Srbija kada se usvajao okvir žestoko borila da prelazna merila za to poglavlje budu predmet dijaloga između Beograda i Prištine.

"Na to (Marko) Đurić aludira, da su neka od pitanja tada postala deo pregovaračke pozicije i mi smo se žestoko borili da objasnimo da tu treba da budu samo one stvari koje ne prevazilaze okvir dijaloga. Mislim da je na to mislio", rekla je Miščevićeva.

Ponovila je da kriterijumi za poglavlje 35 nisu precizni i da to stvara užasnu frustraciju.

"I to rezultira time da nam mnoge stvari nisu jasne i da mnoge stvari stalno otvaramo i postavljamo pitanja, pre svega državama članicama i evropskoj spoljno političkoj službi", rekla je Miščevićeva.

Prema njenim rečima, "nije sve u pregovorima u vezi sa Kosovom, da to jeste važno, ali da su unutrašnje reforme te koje pomeraju Srbiju".

Miščevićeva je ponovila da je Srbija spremna da do kraja godine otvori poglavlja 5, 25 i 26.

Izrazila je očekivanje da će 2018. biti godina u kojoj će Srbija ostvariti proboj u pregovorima.

Skupštinski Odbor za evropske integracije usvojio je izveštaj o pristupanju Srbije EU tokom predsedavanja Holandije, kao i za period jul-septembar 2016.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 19. okt 2016, 17:15) - anonymous [neregistrovani]

Kratko i jasno...

...obmanjuje javnost u Srbiji...(licno,ne osudjujem je,moze joj se a gradjani,Srbi,cute...ne osudjujen je!)