Skupština o produženju roka "starim" studentima

Poslanici završili načelnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju kojima se produžava rok studiranja starim studentima za dve godine. Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao da se izmene zakona odnose na 4.000 takozvanih starih studenata.

21.30 - Završena načelna rasprava o izmenama Zakona o visokom obrazovanju. U četvrtak rasprava o amandmanima.

12.40 - Ministar Mladen Šarčević rekao da razume razloge studenata koji nisu uspeli da diplomiraju. 

10.30 - Na početku sednice poslanici postavljaju pitanja predstavnicima vlasti. 

10.05 - Počela sednica Skupštine Srbije. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se izmene zakona o visokom obrazovanju u načelu odnose na 4.000 takozvanih starih studenata, ali ne i na postdiplomce, ali kako kaže, to se može ispraviti amandmanima.

Šarčević je u parlamentu rekao da razume razloge studenata koji nisu uspeli da diplomiraju, i objašnjava da nisu svi fakulteti u isto vreme primenili prethodni zakon, pa su studenti dovedeni u neravnopravan položaj.

Amandmane je najavio predsednik odbora za prosvetu Muamer Zukorlić koji je istakao da je na sednici odbora postignut konsenzus svih poslaničkih grupa.

Poslanik SPS-a i nekadašnji ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će ta partija podržati predložene izmene Zakona, kako bi se svima onima koji imaju mogućnost da steknu visoko obrazovanje pružila još jedna prilika.

Lider Dveri Boško Obradović najavljuje podršku takozvanim starim studentima, ali kritikuje bolonjsku reformu visokog obrazovanja. Smatra da je posle 10 godina upotrebe taj sistem doživeo krah i da sve kozmetičke izmene ne rešavaju problem koje ima visoko obrazovanje.

Poslanik DS-a Balša Božović kaže da ne bi okarakterisao nikoga kao "večite studente", jer su to mladi i talentovani ljudi, koji nisu krivi zbog haosa u visokom obrazovanju. Ističe da se ništa sistemski nije rešavalo i da su se vršile ad hok izmene.

I šefica poslaničke grupe DSS-a Sanda Rašković Ivić izjavila je da će podržati izmene i dopune Zakona uz važan zahtev, a to je da se izjednači status studenta magistarskih i doktorskih studija i po starom i po novom, takozvanom bolonjskom sistemu.

Ona je ukazala da sistem obrazovanja i socijalne zaštite u Srbiji nisu u potpunosti upodobljeni i da to sprečava one iz sromašnijih porodica da studiraju.

Poslanik SDS-a Marko Đurišić podsetio je u parlamentu da je rok studentima produžen i pre dve godine, te da je ovo peta takva izmena.

"Zakon je u političkom žargonu, kupovina mira među studentima, da ne bi bilo protesta", rekao je Đurišić.

Opozicija je tražila i da se produži rok studiranja onima koji su fakultet upisali po bolonjskom sistemu i kritikovala obrazovni sistem u Srbiji.

Na sednici je postignuta saglasnost i da se onima koji su na magistarskim i doktorskim studijama omogući produžetak. 

Izmene i dopune zakona treba da omoguće studentima koji su od 2006. do 2014. godine upisali prvu godinu studija da zadrže pravo studiranja na budžetu godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

Takođe, tim izmenama biće omogućeno studentima da se u narednoj godini finansiraju iz budžeta, ako su u školskim 2014/2015. i 2015/2016. ostvarili 48 ESPB bodova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи