Stefanović: Srpski državljani se ne obračunavaju na ulicama Crne Gore

Srpska policija do popodne nije dobila nikakve zvanične informacije od državnih organa Crne Gore u vezi sa hapšenjem penzionisanog generala MUP-a Bratislava Dikića, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar je novinarima u Nišu, gde vlada zaseda četvrti od planiranih sedam dana, rekao da se mora sačekati da crnogorski zvaničnici dostave Srbiji informacije, da bi on mogao nešto zvanično da kaže.

"Mi ni u ovom trenutku nemamo nikakvu zvaničnu inforamciju od državnih organa Crne Gore, ni o licima koja su uhapšena, ni o delu koje im se stavlja na teret, niti o prirodi krivičnog dela. Dok ne stignu zvanični dokumenti i zvanično obaveštenje, sve je u domenu spekulacija pa bi bilo neodgovorno da ja učestvujem u tome", rekao je Stefanović.

Stefanović je ponovio da srpski državljani ne učestvuju u ubijanju državljanja Crne Gore, ne dolaze da se obračunavaju na ulicama Budve, Podgorice ni Herceg Novog, niti se tamo upucavaju.

"A mi ćemo se sa mafijom i mafijašima iz Crne Gore, koji dolaze u Srbiju da se obračunavaju na našim ulucama, obračunati do kraja i ne samo sa njima", rekao je ministar.

Na konstataciju novinara da "ipak deluje da su srpski državljani otišli u Crnu Goru da se tamo obračunavaju sa zvaničnima te zemlje", Stefanović je rekao:

"Ali, izvinite, dok ne budemo videli zvanične dokumente, ja zaista ne mogu da komentarišem i iznosim stav Srbije. Svako ko je počinio neko krivično delo treba za to da odgovara, aposlutno svako, nama zaštićenih. Ako ste otišli bilo gde i ako ste bilo šta učnili što nije u skladu sa zakonom, treba da odgovarate i to je valjda jednako za svakog čoveka".

Ministar je ukazao da će se čekati zvaničan stav, a da je stav Srbije da ne dozvoli da mafijaši koji dolaze iz Crne Gore upucavaju njene građane.

"Nećemo dozvoliti da mafijaši iz Crne Gore čine ovde krivična dela i da se ovde stvaraju mafijaške organizacije koje žele da Srbija, Beograd, Niš ili bilo koji grad bude faktički njihov poligon za izvršenje kerivičnih dela. To apolutno nećemo dozvoliti", zaključio je Stefanović.

Dekriminalizacija policije do kraja godine

Ministar Stefanović je najavio u Nišu da će policija biti dekriminalizovana do kraja godine.

Na pitanje na osnovu čega će biti otpušeni ljudi, ukoliko ne bude prijava protiv njih, Stefanović je rekao da nikada nije pomenuo reč otpuštanje.

"Ja sam rekao da će se policija dekriminalizovati. A šta to znači, videćete do kraja godine i naravno da ćemo sve raditi u skladu sa zakonom", rekao je Stefanović.

Istakao je da će se tražiti zakoniti načini da se suzbije takva vrsta ponašanja unutar policije.

"Poslaćemo jasnu poruku ne samo onima na rukovodećim mestima već i onima koji misle da to što ostvaruju kontakte sa kriminalnim grupama za neku malu dobit ili ako neko daje informacije, apsolutno nećemo tolerisati", rekao je Stefanović.

Naveo je da je ranije rekao da ne može da garantuje da će za apsolutno svakog biti nađeno dovoljno dokaza, ali da to ne znači da neće biti nastavljeno sa pokušajima.

"Pokušaćemo da do kraja godine odradimo najveći deo posla, a to smo radili i pre. Sektor unutrašnje kontrole je podneo nekoliko stotina krivičnih prijava protiv pripadnika policije", rekao je Stefanović.

Ministar je podvukao da nisu svi bili u vezi sa kriminalnim klanovima, ali da neki jesu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво