Koha: "Trepča" ulazi u ćorsokak

Tri proizvodne jedinice bitne za "Trepču", rudnici sa flotacijom u Starom Trgu, Kišnici i Novom Brdu, i u Leposaviću, rizikuju da od 2. novembra uđu u proces likvidacije, ukoliko Ustavni sud do tog datuma ne donese presudu po žalbi Srpske liste, koja osporava zakon o "Trepči", usvojenog u kosovskoj skupštini početkom ovog meseca.

Zakon kojim se tri proizvodne jednice "Trepče" transformišu u akcionarsko društvo, ne može da stupi na snagu bez davanja konačne odluke Ustavnog suda, prenosi Koha ditore.

Zakon usvojen prošle nedelje u skupštni Kosova, daje vladi pravo da bude vlasnik 80 odsto deonica trepčinih rudnika i flotacija, dok će sa 20 odsto raspolagati radnici.

Poslanici Srpske liste su pre dva dana predali Ustavnom sudu Kosova zahtev za ocenu ustavnosti zakona o "Trepči" usvojenog u kosovskoj skupštini.

Šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić je nakon predaje zahteva rekao da su usvajanjem zakona prekršene mnoge procedure, koje su trebalo da budu u skladu sa Ustavom Kosova.

"Usvajanjem zakona o Trepči nisu ispoštovani vitalni interesi srpskog naroda, zbog čega je zakon o Trepči morao da bude razmatran. Zakon o Trepči nije razmatran ni kroz Komisiju za zajednice, pri čemu je opet prekršen ustav, a nije ni pružena mogućnost da zakon bude razmatran kroz Konsultativno veće  za zajednice, čime je prekršen ustav u članu 60", rekao je Simić ispred sedišta Ustavnog suda.

Simić je naveo da je za Srpsku listu sada najvažnije da podnošenjem zahteva, zakon o "Trepči" ne može da stupi na snagu.

"Predsednik dakle ne može da objavi zakon u službenom glasniku", kazao je Simić.

Pre no što kosovski predsednik potpiše zakon o "Trepči", potrebno je izjašnjavanje Ustavnog suda, na zahtev Srpske liste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи