Zakon o Trepči ne može da stupi na snagu pre odluke suda

Šef poslaničkog kluba ove liste Slavko Simić rekao je da Zakon o Trepči ne može da stupi na snagu pre nego što kosovski ustavni sud donese odluku o žalbi koju su tim povodom podneli poslanici Srpske liste.

"Zakon o Trepči nije razmatran ni kroz skupštinsku komisiju za zajednice, pri čemu je prekršen član 78. Ustava Kosova, a takođe zakon nije razmatran ni kroz Konsultativno veće za zajednice. Kršenjem svih ovih članova, i onih koje nisam naveo, prekršena su prava srpskog naroda koji živi na Kosovu, a time je prekršen član 58. Ustava Kosova koji se tiče manjinskih zajednica“", rekao je Simić.

Kako prenosi RTK2, ono što je u ovom trenutku prema njihovom mišljenju najvažnije, jeste da zakon ne može da stupi na snagu pre odluke suda.

"Predsednik ne može da objavi zakon u Službenom glasniku, a o daljem našem učešću u institucijama razgovaraćemo unutar Srpske liste, sa predstavnicima Vlade Srbije, institucijama u Prištini i releventnim međunarodnim predstavnicima što će se desiti u narednih nekoliko dana", rekao je Simić.

"Želimo da pozovemo na odgovornost i međunarodnu zajednicu i sve relevantne političke predstavnike u Prištini da se o pitanju Trepče ne bave oni koji ne poznaju ovu materiju, već da se pitanje reši kroz razgovor"”, dodao je Simić.

On je izrazio očekivanje da će Ustavni sud biti profesionalan i nepristrasan, te da će doneti korektnu odluku jer su poslanici Srpske u svom zahtevu naveli odredbe koje su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, i gde se krši poslovnik o radu skupštine.

Prema najavama poslanika, početkom naredne nedelje biće podnet Zahtev o tumačenju ustavnosti Zakona o strateškim investicijama na Kosovu, koji je usvojen u utorak.

Deset ili više poslanika kosovske skupštine može, u roku od osam dana od usvajanja, da ospori ustavnost bilo kog zakona koji je usvojila skupština, kako zbog sadržaja tako i zbog procedure sprovođenja.

U ovom slučaju, Ustavni sud ima rok od 60 dana da se izjasni povodom zahteva poslanika Srpske liste, navodi RTK2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи