Nikolić: Vreme je za drugačiji razgovor sa Briselom

Mislim da je na Zapadu privatna svojina neprikosnovena i da se ratovi i vode kada neko hoće državi da otme deo teritorije i neku njenu svojinu, kaže predsednik Srbije povodom otimanja "Trepče".

Konzulat u Sankt Peterburgu nije svrstavanje Srbije ni na jednu stranu, ocenjuje predsednik. Reakcije na otvaranje srpskog konzulata, poručuje, posledica su sve vidljivijeg zahlađenja odnosa EU i Rusije. 

"To je, čini mi se, obnovljena ideologija Hladnog rata – da moraš da budeš sa mnom, a ako nisi, onda si protiv mene. Srbija je to izbegla i nikada se neće svrstavati u ovom sukobu koji je evidentan između EU i Ruske Federacije. Srbija želi da sarađuje i sa jednima i sa drugima. Želi da bude članica EU i nikada neće da prekida odnose sa Ruskom Federacijom. Ako neko može to da razume, pošto je to malo dublja politika od one kojom se Zapad bavi i koja kaže 'pod moje krilo ili ćeš nestati'", rekao je Nikolić.

Povodom pokušaja otimanja "Trepče" predsednik kaže da to ne treba da utiče na odluku da se odvijaju briselski pregovori. Očekuje i reakciju Skupštine.

"Sa Briselom treba razgovarati. Mislim da je vreme da malo drugačije razgovaramo, i da konačno saznamo od Brisela tu veliku tajnu: šta će biti na kraju našeg puta ka EU. Hoće li biti ultimatuma da prihvatimo nezavisnost Kosova kako bismo postali članica, i šta Brisel misli o otimanju imovine. Mislim da je na Zapadu, u svetu liberalnog kapitalizma, koji smo prihvatili, privatna svojina neprikosnovena i da se ratovi i vode kada neko hoće državi da otme deo teritorije i neku njenu svojinu", kaže predsednik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Nikolić je potvrdio da se sreo sa Bogoljubom Karićem u Moskvi na prethodnoj vojnoj paradi. Taj susret nije planiran i Nikolić kaže da ne želi da utiče na njegov slučaj.

"Mi smo stari poznanici i prijatelji. Ja i danas mislim da je on politički progonjen. On je u Rusiji potpuno slobodan čovek, ovde je izvršena istraga o poslovanju ruskih firmi za koje se tamo tereti, tako da i danas, kada bih ga sreo, ponovo bih seo s njim i popio kafu i pred vama. Zašto bi to bilo loše za mene? On jeste govorio na temu skidanja optužnica protiv njega, ali prošlo je vreme kada je neko mogao da ode i samo to zatraži", rekao je Nikolić.

Nikolić boravi u Sankt Peterburgu do 14. oktobra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи