Srpska lista podnela žalbu na zakon o "Trepči"

Poslanici Srpske liste predali su kosovskom ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti zakona o "Trepči", koji je usvojen u kosovskoj skupštini.

Stupanje na snagu Zakona o "Trepči" je odloženo - makar do odluke kosovskog Ustavnog suda koji ima rok od 60 dana da o njemu kaže svoje mišljenje. Šef poslaničke grupe Srpske liste Slavko Simić je nakon predaje zahteva rekao da su prekršene mnoge procedure, a trebalo je da budu u skladu sa kosovskim ustavom.

"Usvajanjem zakona o 'Trepči' nisu poštovani vitalni interesi srpskog naroda, zbog čega je zakon o 'Trepči' morao da bude razmatran. Zakon o 'Trepči' nije razmatrala ni komisija za zajednice, pri čemu je opet prekršen ustav, a nije ni pružena mogućnost da zakon bude razmatran kroz konsultativno veće za zajednice, čime je prekršen ustav u članu 60", rekao je Simić novinarima ispred sedišta ustavnog suda.

Simić smatra da su prekršena prava srpskog naroda koji živi na Kosovu, zbog čega je pozvao na odgovornost kosovske institucije, jer su prekršile i član 58 ustava koji se tiče manjinskih zajednica.

"Očekujemo da ustavni sud bude krajnje profesionalan i krajnje nepristrasan kada je u pitanju naš zahtev, da ga razmotri i sagleda sve navedene činjenice koje se tiču kršenja ustava i da zakon proglasi neustavnim i stavi van snage", kategoričan je Simić.

Naveo je da je za Srpsku listu sada najvažnije da podnošenjem zahteva zakon o "Trepči" ne može da stupi na snagu.

"Predsednik dakle ne može da objavi zakon u službenom glasniku, a o daljem našem učešću u kosovskim institucijama sigurno ćemo imati konsultacije unutar Srpske liste, i konsultacije sa Vladom Republike Srbije, i sa institucijama u Prištini, i sa svim relevantnim međunarodnim predstavnicima", naglasio je Simić.

Predstavnici Srpske liste žele da pozovu na odgovornost i međunarodne predstavnike i sve relevantne političke predstavnike u Prištini, kako bi imali širi konsenzus da se o "Trepči" ne bave oni koji ne poznaju tu materiju i da se insistira isključivo na razgovoru, a ne da se prejudiciraju prava i status vlasništva, objasnio je šef poslaničke grupe Srpske liste.

Simić je RTS-u preneo da je srpskim poslanicima grupa Albanaca dobacivala i vređala ih na nacionalnoj osnovi nakon obraćanja novinarima.

Iako aktivni van njih, učešće Srba u prištinskim institucijama ostaje zamrznuto kao posledica takvih akata Prištine. Za Beograd je ta odluka jedina moguća.

Ipak,čini se da se nameće potreba da se oblik delovanja Srba redefiniše, jer su do sada odluke koje se tiču srpskog naroda donošene mimo volje njegovih predstavnika. Tako je, recimo, obustavljena isplata socijalnih penzija raseljenima jer ne žive na Kosovu.

"Sačinjena je radna grupa u koju su uključeni Srbi forme radi. Mi smo tražili da radna grupa donose odluke konsenzusom, što nije uvaženo. A predstavnici Albnanaca su većina", rekao je Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.

Dok se novi zakoni donose, ne primenjuje se ono što se ne odnosi na nevećinski narod na Kosovu i Metohiji. Nije učinjen recimo gotovo nijedan korak kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Mi nećemo da se odreknemo naše odgovornosti da zaštitimo interese našeg naroda, jer oni sa kojima imamo problem da se dogovorimo jedva čekaju da mi oslobodimo prostor", kaže Ljubomir Marić, ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi.

U kosovskoj vladi Srbi su na mestu zamenika premijera i dva ministra, a u skupštini u Prištini Srpska lista ima 11 poslanika.

"Mi hoćemo da budemo aktivni učesnik u procesu odlučivanja. Da li to podrazumeva i redefinisanje našeg koalicionog sporazuma, svakako da je nešto o čemu treba da razgovaramo", rekao je Jevtić.

Srpska lista u narednih nekoliko dana podneće i zahtev za ocenu ustavnosti, takođe mimo njihove volje usvojenog Zakona o strateškim investicijama. Taj propis omogućava da Priština, bez konsultacija sa lokalnim samoupravama, na primer, proda nešto što srpska strana smatra svojim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво