Dačić: Članstvo u NATO nije naša tema

Od pristupanja Partnerstvu za mir sve vlade Srbije su vodile politiku razvijanja partnerskih odnosa Srbije i NATO-a bez aspiracija za članastvo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, da državni organi ne razmatraju članstvo u NATO, ali da to nije prepreka za partnersku saradnju sa tom Alijansom.

"Članstvo u NATO nije tema o kojoj raspravljaju državni organi, niti NATO očekuje takvu našu odluku, ali od pristupanja Partnerstvu za mir sve vlade Srbije su vodile politiku razvijanja partnerskih odnosa Srbije i NATO-a bez aspiracija za članstvo", rekao je Dačić na panelu pod nazivom "10 godina kasnije: Srbija, NATO i Partnerstvo za mir" u okviru Bezbednosnog foruma.

Prema njegovim rečima, region Zapadnog Balkana se suočava sa nestabilnošću i zato je važno da se očuva mir i stabilnost.

"I Srbija će ostati stub stabilnosti i partner svima koji žele mir", rekao je Dačić, dodavši da se nada da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Kako je dodao, za Srbiju je saradnja sa NATO-om važna i zbog Kosova, koje za Srbiju predstavlja najveći bezbednosni izazov.

"Kfor je osnovni garant mira i zaštite srpskog stanovništva i bezbedbnosi garant primene Briselskog sporazuma. Zato su naši odnosi od vitalnog značaja", rekao je Dačić.

Našalivši se da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naš predstavnik NATO-a jer ga za Srbiju vežu mnoge veze, Dačić je rekao da Srbija ceni što je tokom posete Beogradu prošle godine izrazio žaljenje zbog civilnih žrtava bombardovanja i uputio saučešće porodicama nastradalih, čime je dat novi kvalitet odnosima.

Dačić je rekao i da su vlasti u Srbiji često na meti kritika u zemlji od onih koji misle da smo se približili i suviše NATO ali onih koji misle da se nismo dovoljno približili.

Ocenio je da su se odnosi Srbije i NATO-a razvijali postepeno, nekad usporeno ali uzlaznom linijom u kontekstu nasleđa iz prošlosti ali i razmišljanja o budućnosti u kontekstu očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

"NATO nije nametao rešenja, saradnja je prilagođena našim potrebama i u našim strateškim ciljem integracija u EU i zalaganja za mir i stabilnost u u regionu", zaključio je Dačić, najvljujući posetu premijera Aleksanda Vučića sedištu Alijanse gde će razgovarati s generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

Đorđević: Imamo koristi od Partnerstva za mir

Srbija ima koristi od Partnerstva za mir i naša vojska je u tom sistemu uzela sve što može od jednog iskusnog partnera, izjavio je ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević.

Podsetio je da je Srbija vojno neutralna, prema odluci Skupštine, ali je istakao da želimo saradnju sa svima.

Prema njegovim rečima, svakako nas čeka strateška odluka pridruživanja EU i bliska ekonomska i vojna saradnja sa njenim zemljama članicama, ali je, naglašava, odluka o učešću u Partnerstvu za mir bila prava.

"Naša veza je funkcionalna, imamo koristi od toga. Naša vojska je u tom sistemu uzela sve što može od partnera koji ima veliko iskustvo“, istakao je ministar.

Kako je rekao, saradnja u okviru Partnerstva za mir jača odbrambene moći i interoperativnost naše vojske, a od koristi je i s obzirom na težnje Srbije da bude faktor stabilnosti u regionu.

"Partnerstvo za mir daje rezutate. Naša saradnja sa NATO je dobra. Posle 10 godina, mi smo na neki način prošli prvi deo osnovne škole, a sada razdvajamo predmete i počinjemo da učimo pojedinačno. Trudićemo se kao vojska da u svakoj obalsti postignemo dobre rezultate", istakao je Đorđević.

Osvrnuo se i na saradnju sa Kforom na Kosovu, za koju kaže da je dobra.

"Iako se razlikujemo u nekim stavovima, vojno vrlo lepo sarađujemo. Oni su garant mira i bezbednosti naših ljudi na Kosovu, imamo redovne sastanke, primenjujemo vojno-tehnički sporazum prema Rezoluciji 1244", rekao je ministar.

Đorđević je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog osnivanja Poverilačkog fonda za uništavanje nebezbednog oružja i municije jer se, kaže, njihovim uništenjem sprečavaju nesrećni slučajevi.

"Srbija kao odgovorna država želi to da spreči i osnivanjem Fonda učinjen je korak u tome", zaključio je on, zahvalivši prijateljima iz zapadnih zemalja koji su donirali sredstva za Fond.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара