Uoči susreta Vučića i Rame

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama sastaće se u četvrtak na Šestom Beogradskom bezbednosni forumu.

Sonja Liht, predsednica Beogradske incijative za političku izuzetnost koja je jedan od organizatora Foruma, očekuje da će susret Vučića i Rame biti korak napred u odnosima Beograda i Tirane.

"Sudeći po onome kako se njihov uzajamni odnos razvijao poslednjih godina, pa i odnos između Srbije i Albanije, ja sam skoro sasvim sigurna da će i ovaj sutrašnji razgovor napraviti korak napred", smatra predsednica Beogradske incijative za političku izuzetnost Sonja Liht.

Korak napred očekuje se pre svega na polju ekonomije.

"I Srbija i Albanija imaju ekonomske interese od izgradnje zajedničkog auto-puta ka Draču koji bi nam doneo još jedan izlaz na more, uvezao sa našom transportnom infrastrukturom, omogućilo i dalji, iz ugla Srbije suficit ka Albaniji, imamo bezbednosne interese, imamo neke zajedničke pretnje, i od terorizma i od organizovanog kriminala", objašnjava Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Susret Vučića i Rame prilika je i da se razgovara i o odnosima Beograda i Prištine, sada u svetlu poslednjih događanja – donošenja spornih zakona i opterećenog nastavka dijaloga.

"Vrlo često sagovornici u Prištini upravo insistiraju na tome da niko drugi tu ne može u stvari da izvrši bilo kakav odlučujući uticaj, ali sigurno je da Albanija i te kako igra ulogu kako u tim bilateralnim odnosima, tako i u celom regionu", kaže Sonja Liht.

Kako da se smire tenzije na relaciji Beograd–Priština biće tema posebnog panela. Taj odnos razmatraće se u kontekstu evropske budućnosti.

"Rešenje će izaći iz direktnog pregovaranja Beograda i Prištine, ovde nema zamene, ovde nema drugih izlaza, direktno dve strane, uz konsenzus, uz pronalaženje rešenja, pa neće biti rešenje koji će zadovoljiti svakoga, biće rešenje sa kojim svi mi možemo da živimo i idemo napred, ali između Beograda i Prištine", ističe Aleks Roinišvili Grigorev iz Saveta za inkluzivno upravljanje.

Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose smatra da nesuglasice moraju da se reše kroz neki vid diplomatije.

"Mislim da treba da se pokuša da se sve nesuglasice rešavaju kroz, ako ne otvorenu diplomatiju, a ono diplomatiju zatvorenih vrata, koja izgrađuje poverenje. Mislim da je poverenje ključna stvar koja u ovom trenutku nedostaje", rekao je Đorđević.

Osim političke stabilnosti u regionu, na beogradskom skupu razmatraće se i bezbednosni izazovi migrantske krize, sve prisutnijeg radikalizma, ali i decenijska saradnja Srbije i NATO-a.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво