Nikolić: Srbija će večito biti zahvalna Rusiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u Sankt Peterburgu svečano otvorio Generalni konzulat. Otvaranjem konzulata još jednom svedočimo smislu i značaju savremenog strateškog partnerstva Srbije i Rusije, poručio je predsednik.

Za svaku državu bilo je i ostaje pitanje časti i prestiža da bude predstavljena u ovom gradu, rekao je predsednik Nikolić obraćajući se prisutnima na ceremoniji otvaranja Generalnog konzulata Republike Srbije.

Predsednik je zahvalio počasnom konzulu Genadiju Nikolajeviču Timčenku na tome što je, kako je rekao, nesebično, posvećeno i s ljubavlju učinio sve da bismo danas svečano i ponosno predali to zdanje našim bratskim narodima.

Nikolić je naveo da je za svaku državu bilo i ostaje pitanje časti i prestiža da bude predstavljena u Sankt Peterburgu.

"Srbija je već od 1879. godine i u vreme carske Rusije imala svoje stalno poslanstvo u Sankt Peterburgu. Otvaranjem Konzulata, još jednom svedočimo smislu i značaju savremenog strateškog partnerstva Srbije i Rusije. Istovremeno, učvršćujemo i sjajnu istorijsku vertikalu duhovne i kulturne bliskosti, koju kao nasleđe sinova iz iste porodice vekovima prenosimo sa generacije na generaciju. Svaka generacija je dužna da tom nasleđu doda nešto što je povesno slovo njenog doba", istakao je Nikolić.

Predsednik je rekao da od danas "to dragoceno viševekovno zaveštanje postaje bogatije za ovo zdanje, ovu instituciju".

"Prilika je da se na ovom mestu setimo tek nekih Srba koji su, naročito od 18. veka, kao diplomate, oficiri ili profesori dali svoj doprinos slavi i snazi Ruske imperije", naveo je Nikolić i dodao da je upravo zato poželeo da ovom prostoru pokloni portrete Save Vladislavića, Mihaila Miloradoviča i gravuru na kojoj Lazar Srbin gradi Kremaljski sat.

Iskrena podrška Putina 

Predsednik je rekao da će Srbija biti večito zahvalna Rusiji, pre svega predsedniku Putinu, na iskrenoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i zaštiti nacionalnih interesa na međunarodnom planu.

"Veliki vizionar koji svojim građanima obezbeđuje lepšu i mirniju budućnost, danas je oslonac za mnoge nedovoljno jake narode ugrožene silom, i najvažniji oslonac u borbi protiv velikog svetskog zla – terorizma", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da iskušenja koja danas stoje pred nama nisu manja od onih pred kojima su stajali naši veliki i mudri prethodnici, junački preci.

"Samo pitanje kolika je cena slobode ne postavljajte Srbima i Rusima. Mnogo života smo izgubili da bismo živeli slobodni i u miru, znamo njegovu istinsku vrednost i posvećeni smo njegovom očuvanju", rekao je predsednik Nikolić.

"Iskreno verujemo", istakao je, "da ovaj naš savremeni svet, prožet različitim vidovima integracija ali i sukoba, može da bude bezbedan samo uz uzajamno uvažavanje naroda i država. Uz poštovanje međunarodnog prava, meren jednakim aršinom za sve."

Obraćajući se Genadiju Nikolajeviču Timčenku, Nikolić je rekao da je on učinio čast Srbiji prihvatanjem odgovornog i za obe zemlje važnog zvanja počasnog Generalnog konzula Srbije u Ruskoj Federaciji, sa sedištem u Sankt Peterburgu.

"Vaše ime nastavlja svetlu tradiciju srpsko-ruskih diplomatskih odnosa započetih davnih dana, još u ranom srednjem veku, i nastavljenih upravo ovde, u gradu retke lepote i velikog značja", rekao je Nikolić, uveren da će Timčenko časno i odgovorno zastupati interese Srbije na dobrobit, kako je rekao, naših bratskih država i naroda.

"Srbija ne zaboravlja viševekovnu pomoć carske Rusije"

Nikolić je otvaranje Generalnog konzulata na čelu sa Timčenkom uporedio sa ugrađivanjem, kako je rekao, novih bisera u nisku započetu u dalekoj prošlosti, ostavljajući trag našeg doba.

"Dodajemo", rekao je, "novu kariku u neraskidivom lancu bratstva i prijateljstva koje naši narodi i države vekovima neguju."

Predsednik je dalje istakao da Srbija i srpski narod ne zaboravljaju viševekovnu pomoć carske Rusije srpskim crkvama i manastirima i borbi srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje.

"Izložba koju smo priredili u čast otvaranja počasnog Generalnog konzulata tek je ilustracija niza zajedničkih istorijskih borbi srpskog i ruskog naroda kroz vekove."

"Mnogi i danas gledaju s podozrenjem na tu sasvim prirodnu bliskost i saradnju", naveo je predsednik, uz podsećanje da je juče u Beogradu otkrivena bronzana tabla sa nazivom ulice po ruskom dvorskom carskom arhitekti i urbanisti Nikolaju Krasnovu, koji je svojim rešenjima i monumentalnim zdanjima zadužio Beograd i Srbiju.

"Danas otvaramo počasni Generalni konzulat Srbije u Sankt Peterburgu. Sve su to delovi u mozaiku stoletne zajedničke freske srpskog i ruskog naroda", poručio je predsednik Nikolić.

Uoči otvaranja konzulata predsednik je ruskim medijima, između ostalog, govorio o evrointegracijama, migracijama i izazovima pred kojima je Srbija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво