Nikolić: Odnosi Beograda i Prištine na najnižoj lestvici

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Sankt Peterburgu da su odnosi Beograda i Prištine trenutno na "najnižoj mogućoj lestvici", ocenjujući da je jasna namera predstavnika EU da pomognu Albancima da dobiju nezavisnost.

Nikolić je rekao da je "jasna namera Albanaca da dobiju nezavisnost i jasna namera predstavnika EU da im u tome pomognu".

"Trenutno smo na najnižoj mogućoj lestvici odnosa zato što je krenuo napad prištinske administracije na našu imovinu na Kosovu i Metohiji. I to može da se završi dogovorom, ali može da se završi i jako loše, jer smo mi spremni da odgovorimo na svaki način. Kako se Albanci budu ponašali u budućnosti, mi ćemo tako odgovoriti i neka ne računaju na to da mogu da se igraju sa nama ili da će nas neko ponovo bombardovati", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da su UN "naš jedini štit i jedina zaštita", dodajući da "kroz Savet bezbednosti UN nikada neće moći da prođe ideja o nezavisnosti Kosova i Metohije".

"Imamo veliki problem Kosova i Metohije i taj problem se preliva na naš odnos sa Evropskom unijom. EU zna da nećemo nikada priznati nezavisnost", dodao je Nikolić.

Po njegovim rečima, nikada niko od zvaničnika EU nije rekao da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, ali Evropski parlament, koji takođe odlučuje o članstvu Srbije, ima svoje predstavnike koji stalno govore o tome da nikada neće doneti odluku o članstvu dok Srbija ne sklopi nekakav opštevažeći međudržavni sporazum sa Kosovom i Metohijom.

Nikolić je podsetio da u samoj EU postoji pet članica koje ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, dodajući da one nisu donele odluku da ne priznaju Kosovo "zbog nekog prevelikog prijateljstva prema Srbiji, već zato što osećaju da bi i same mogle da imaju taj problem, a onda ne bi imale na šta da se oslone" u borbi za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Predsednik Srbije je podsetio da je, prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Srbija suverena država u čijem je sastavu Kosovo i Metohija, koje ima suštinsku autonomiju.

"Međutim, svaki visoki predstavnik UN pomognut snagama NATO-a je promovisao nezavisnost Kosova i Metohije, i jednu po jednu ingerenciju Srbije, bez njene volje i saglasnosti, predavao u ruke privremenoj administraciji u Prištini", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da je Beograd počeo ozbiljne razgovore s Albancima, u nadi da će se uspostaviti dobar život za sve građane Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije u Sankt Peterburgu otvara konzulat Republike Srbije. 

"Srbija i srpski narod ne zaboravljaju viševekovnu pomoć carske Rusije srpskim crkvama i manastirima i borbi srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje. Izložba koju smo priredili u čast otvaranja počasnog Generalnog konzulata tek je ilustracija niza zajedničkih istorijskih borbi srpskog i ruskog naroda kroz vekove. Mnogi i danas gledaju s podozrenjem na tu sasvim prirodnu bliskost i saradnju", kaže Nikolić. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара